TopVesti

Фајненшел тајмс: Украјина има још само пет месеци

Вашингтон улази у изборни циклус и због тога мора да покаже да огромна војна подршка коју САД и њени савезници пружају Украјини није била узалудна, наводи лист.

Украјина има још само пет месеци да покаже САД и другим западним савезницима одређене напретке на терену и да их убеди у исправност својих планова у сукобу са Русијом, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на неколико европских и америчких званичника.

Вашингтон улази у изборни циклус и због тога мора да покаже да огромна војна подршка коју САД и њени савезници пружају Украјини није била узалудна, наводи лист.

„За Америку је важно да овај рат буде представљен као успешан, као и да домаћој јавности докаже да су сви ти пакети помоћи били успешни у смислу украјинског напретка“, рекао је један европски званичник за ФТ.

Анкете показују да јавна подршка Украјини јењава у САД, а администрација председника Бајдена мора да покаже да су десетине милијарди долара које је потрошила на помоћ Кијеву направиле велику разлику на првим линијама фронта, наводи ФТ.

Према изворима листа, Вашингтон верује да је наредних пет месеци критично за исход сукоба.

„Ако дођемо до септембра и Украјина не постигне значајне добитке, онда ће међународни притисак на Запад да их доведе у преговоре бити огроман“, рекао је други извор за ФТ, под условом да остане анониман.

У септембру ће се један за другим одржавати Генерална скупштина УН и самит лидера Г20.

Оба догађаја могла би се искористити да зараћене стране седну за преговарачки сто, наводи ФТ.

Запад Бахмута је у потпуности преузео Вагнер (MAПА)

Извор: Политика