Vesti

ФАЈЗЕР објавио: Прогнозе профита од продаје вакцина РАСТУ више него што се мислило

Велики амерички произвођач лекова сада очекује продају вакцине Цомирнатy ковид-19 у 2022. у вредности 34 милијарде долара, што је две милијарде више у односу на претходну прогнозу.

Фајзер је задржао своју пројекцију од 22 милијарде долара годишње продаје свог лека Паксловид за ковид-19.

Више од две године након пандемије, извршни директор Алберт Бурла предвидео је да ће приходи од ковид-19 производа опстати иако ће вероватно пасти са нивоа из 2022.

„Верујемо да ће наше франшизе за ковид-19 остати генератори прихода од више милијарди у догледној будућности, што би требало да служи као тампон за све непредвиђене изазове са другим производима у нашем портфељу“, рекао је Бурла у припремљеним коментарима.

Последње тромесечје укључивало је пораст прихода од вакцине против ковид-19 у Сједињеним Државама од 83 одсто, потакнуто испоруком најновије допунске вакцине за Омицрон БА.4/БА.5 прилагођену бивалентну вакцину.

Свеукупно, Фајзер је пријавио профит од 8,6 милијарди долара у трећем тромесечју, што је шест посто више у односу на период прошле године уз пад прихода од шест посто на 22,6 милијарди долара.

Бурла је рекао да је Фајзер на путу да лансира до 19 нових производа у наредних годину и по дана. Он је истакао потенцијалне “блокбастер” производе за респираторни синцицијски вирус (РСВ), улцерозни колитис и мигрену.

Бурла је рекао да би линија производа требало да ублажи “разумљива” питања о потенцијалу раста компаније Фајзер у периоду од 2025. до 2030. с обзиром на губитак од око 17 милијарди долара прихода због истека патента.

Акције Фајзера порасле су за 3,5 одсто на 48,20 долара.

Извор: France24