Izbor UrednikaVesti

FBI zaplenio milijardu dolara u bitkoinima ukradenim sa onlajn narko pijace pre 10 godina

Najveća količina zaplenjenog ilegalnog novca koje su federalne američke službe našle dolazi u obliku bitkoinova i to na hard drajvu koji je bio sakriven u ormaru lopova iz Džordžije.

Federalni tužioci naveli su da je zaplenjeno 1,07 milijardi dolara u bitkoinima koji su bili sakriveni skoro deset godina. Lopov je Džejms Žong iz Gejnsvila u Džordžiji, koji je navodno izveo masivnu krađu sa „dark veb“ pijace narkotika Put svile (Silk Road) 2012. godine.

Plen, 50.000 ukradenih bitkoina, sačuvao je na prilično čudnom mestu – na malom kompjuteru u sefu ispod ćebadi u ormariću u kupatilu.

U vreme kada je policija napravila zaplenu 2021. godine, plen je vredeo skoro 3,3 milijarde dolara.

Kancelarija američkog javnog tužioca saopštila je da je u septembru 2012. godine, kada je Put svile i dalje bio jedan od najpopularnijih načina da se droga anonimno kupi onlajn, Žong smislio plan da ukrade, ono što je u to vreme iznosilo nekoliko stotina hiljada dolara u kriptovalutama.

Žong je uspeo da izvuče oko 50.000 bitkoina i rasporedio ih na digitalne novčanike koje je kontrolisao.

Naravno, pre deset godina je bila početna faza kriptovaluta. Cena najpopularnije kriptovalute tada se kretala oko 10 do 11 dolara, a do kraja 2012. je dospela do 13,45 dolara.

Od tada, cena je eksplodirala prethodnih godina, a čak i sa velikim padom vrednosti bitkoina od početka godine, tih 500.000 dolara 2012. se sada pretvorilo u milijardu dolara.