Izbor UrednikaTopZivot i Stil

GLUMICI ANĐEOSKOG LICA KARIJERA PROPALA JER NIJE HTELA DA SE SKIDA! Povukla se iz sveta glume i umrla ZABORAVLJENA

Mirjana Nikolić rođena je u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a još je kao dete maštala da postane glumica, a ta želja joj se ostvarila i imala je uloge nekih od najznačajnijih filmova domaće kinematografije.

– Htela sam da budem glumica još u vrtiću – priznala je ona u jednom intervjuu.


Na ulici ju je ugledala Soja Jovanović, prva srpska pozorišna i filmska režiserka. Odmah ju je ponudila ulogu u njenom filmu “Silom otac”, gde je Mirjana igrala Arsinu ćerku Zoricu, a iste godine je zaigrala u mini-seriji “Baksuz” pored Zorana Radmilovića.

Osvajala je sve lepotom i dobrotom, a kolege su je obožavale.

– Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira – rekao je svojevremeno njen kolega iz filma “Silom otac” Miodrag Petrović Čkalja.

Nakon studija istorije umetnosti, preorijentisala se i upisala Pozorišnu akademiju, a njena lepota i talenat doneli su joj mnogo uspešnih uloga. Igrala je u “Pukovnikovici” Đorđa Kadijevića, “Nije bilo uzalud”, “Kad više nisam bio vojnik.

Ipak, ništa ne može da se uporedi sa uspehom koji joj je donela “Leptirica”, televizijski film u režiji Đorđa Kadijevića, prvi jugoslovenski horor film. Mirjana je i pre emitovanja ovog ostvarenja najavila da publiku čeka – neočekivano.

– U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu leptirice – rekla je tada i dodala:

– To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negde oko ponoći pretvaram se u vešticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz “Bala vampira”. Ja ih davim i oni odlaze na groblje, postaju vampiri.

“Leptirica” je svoju premijeru imala 1973. godine, a njen uspeh je nemerljiv. Danas znamo da je ovaj film postao klasik jugoslovenske kinematografije, a mlada Mirjana igrala je uz velika imena kao što su Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Posle “Leptirice”, Mirjana je igrala u još više od 20 ostvarenja, među kojima su “Jaguarov skok”, “Vojnikova ljubav”, “Vaskrsenje zmaja”… Dobila je i ulogu Anđele u “Povratku otpisanih”, pojavila se i u više epizoda “Pozorišta u kući”, “Vuku Karadžiću”…

Poslednju ulogu zabeležila je u mini-seriji “To se samo svici igraju” 1996, da bi se potom povukla iz glume.

Poznato je da je odbijala da se razgoliti pred kamerama.

– Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj detinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? – izjavila je jednom prilikom i dodala:

– Ne mogu da zamislim sebe da igram devojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu.

izvor: Kurir.rs