Izbor UrednikaZivot i Stil

„Grad mrtvih“ u Egiptu krije brojne misterije

ako naučnici već više od 150 godina istražuju antički „svet mrtvih“ u Sakari, u Egiptu, za to enigmatično mesto se smatra da je i dalje puno misterija zbog čega privlači brojne istraživače i turiste. Prošlog meseca, egipatske vlasti su odlučile da turistički razvijaju to arheološko nalazište.

Arheolozi nastavljaju da ispituju „podzemni svet“ ispod čuvenog egipatskog grada Sakare, koji ne čini samo čuvena Džoserova piramida, koja se smatra najstarijom na svetu, već i Džinovsko groblje, navodi se u seriji „Egipatsko veliko blago“ britanske televizije „Kanal 5“.

Voditeljka Betani Hjuz nazvala je nalazište „egipatskim gradom mrtvih“ i „arheološkom riznicom“. Prema njenim rečima, ispod lokacije se nalaze hiljade, možda i milioni mumificiranih tela.

Ona je istakla da je neke nalaze teško objasniti.

– Sve ove mumije su izvanredne, ali su arheolozi otkrili još nešto. Nisu sahranjena samo tela ljudi, već i životinja. U jednoj masovnoj grobnici ima osam miliona mumificiranih pasa, a u drugoj četiri miliona ptica ibis – istakla je ona i dodala da ima i mačaka, majmuna babuna, krokodila, riba i drugih životinja.

Nalazište je otkrio Avgust Marijet 1850. godine kad je primetio glavu sfinge usred pustinjskih dina. Prateći nekoliko podzemnih tunela pronašao je neoštećenu grobnicu napravljenu od čvrstog granita tešku oko 90 tona. Do bizarnog otkrića došao je kad je razbio jedan kovčeg u kojem se nalazio ogromni mumificirani bik.

– Shvatio je da su drevni Egipćani pravili ogromne kovčege i da celokupno nalazište ima podzemno groblje na kojem su sahranjivani veliki, cenjeni bikovi – navela je Betani Hjuz.

Osim za istoričare, ovo mesto je magnet i za turiste. U avgustu ove godine, Ministarstvo antikviteta i Ministarstvo za urbanizam Egipta potpisali su Protokol o očuvanju arheološke i kulturne baštine, koji uključuje i razvijanje stručnih službi na tom arheološkom nalazištu.