Vesti

Hoće li Tači odgovarati i za „žutu kuću“

lučaj „žuta kuća“ verovatno se neće naći u optužnici protiv Tačija, već će prevladati zločini nad Albancima pre samog rata, jer je u pozadini priče o optužnici politika SAD koja na ovaj način pokušava da disciplinuje lidera kosovskih Albanaca, tvrde sagovornici Sputnjika.

Optužnice Specijalnog suda Kosova protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i jednog od najuticajnijih političara Kadrija Veseljija, još nisu validne, reč je samo o predlogu, koji nema pravnu snagu, kaže za Sputnjik advokat sa velikim iskustvom u radu sa sudom za ratne zločine Toma Fila.

On objašnjava da pre svega treba razumeti da je reč o predlogu za optužnicu protiv Tačija i Veseljija, da je jučerašnje saopštenje Suda samo deo procesa, te da se još nije stigao do konkretne optužnice. Po proceduri, postoji sudija koji odobrava optužnicu, kao i u Haškom tribunalu, tužilaštvo je napiše i onda predlaže da se stavi na pravnu snagu, objašnjava Fila.

„Postoji jedan sudija koji to mora da potpiše. Njegovim potpisivanjem, ta optužnica stupa na pravnu snagu. To znači da su ispunjeni elementi za suđenje. Prema tome, ovo jeste lep potez, dobar potez Tužilaštva, ali prvo hoću da vidim da ga potvrdi sudija u Prištini zadužen za međunarodne zločine, tada ćemo videti šta će dalje da bude“, kaže.

Fila dodaje da, ako sudija potpiše predlog za optužnicu, proces može da krene za svega nekoliko dana, jer optužnica nije nova. Sud je verovatno smatrao da je potrebno da se ovo objavi zbog opstrukcije dvojice optuženih, zbog opstrukcije međunarodne pravde“, kaže Fila,

On dodaje da ga ne bi iznenadilo da se Tači više tereti zbog ubistava Albanaca, nego Srba. Da li je u optužnici „žuta kuća“

„Haradinaj je takođe ubio više svojih, nego Srba. Oni su ubijali prvo svoje, čišćenje je vršeno nad svima onima koji su sarađivali sa Srbima, koji su bili u organima vlasti, koji nisu hteli da plaćaju. Nije to ništa novo. Ubijali su uglavnom Albance, onda Srbe, pa Rome“, kaže naš sagovornik.

Fila takođe veruje da se slučaj „žuta kuća“ neće naći u optužnici protiv Tačija. On smatra da je u pozadini cele priče politika, da Amerika na ovaj način pokušava da disciplinuje lidera kosovskih Albanaca, koji je, kaže, više ne sluša u dovoljnoj meri.

Advokat Branislav Tapušković smatra da će Tači najverovatnije biti optužen za najteža krivična dela ratnih zločina, od mučenja do stotinu ubistava. On smatra da slučaj može imati posebnu težinu ako se u optužnici, pored zlodela nad Albancima i Srbima, nađe optužba za progon.

„Verovatno će malo Srba biti u optužnici, zapamtite šta sam vam rekao, iako se još ništa decidno ne zna o sadržini optužnice. Oni još ništa nisu saopštili od ključnih stvari, ali su pomenuli progon. I to je možda najzanimljivije, najveći progon posle Oluje je bilo ono što se dogodilo nakon što su međunarodne snage ušle, više od 200 hiljada Srba je proterano. Ali u ovom momentu ni to se ne zna.Ovo je samo igranka u vezi ovih stvari koje treba da se dogode u Briselu i Vašingtonu. Ovo će da posluži da onemoguće Tačija da ode tamo, sada ni Hoti neće. To su samo političke igre. Zaboraviće se na tu optužnicu“, tvrdi Tapušković.

Zločini protiv Albanaca glavna tačka optužnice
I predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun ne isključuje mogućnost da će zločini protiv Albanaca biti glavna stavka optužnice koju još niko nije video, jer je prema njegovim saznanjima Sud kompletirao istrage za ubijanje Albanaca od strane OVK, a da li su uspeli da završe predmet kada su u pitanju srpske žrtve, nije mu poznato.

Zločini su odavno poznati, a u svom saopštenju Specijalno tužilaštvo je zapravo konačno obelodanilo ko se na optužnici nalazi.

Drecun ovo otkrivanje konkretnih imena vidi kao pokušaj Tužilaštva da spreči politizaciju onog što radi, jer su Tači i Veselji, kako kaže, očito nameravali da politički istrguju da se prestane sa radom na procesuiranju odgovornih za zločine, da bi se nastavili razgovori između Beograda i Prištine.

„Pretpostavljam da je Tužilaštvo došlo do nekih saznanja da oni mogu to da probaju da urade u Vašingtonu, pa je reagovalo da bi sprečilo svaku moguću političku trgovinu. Naravno, Beograd nije strana sa kojom može da se trguje sa žrtvama. Mi tražimo da oni budu procesuirani. To su optužnice od pre nekoliko meseci, ako ih sudija potvrdi, onda se ide u procesuiranje“, potvrđuje Drecun tvrdnje naših sagovornika.

On podseća da je Specijalno tužilaštvo već duže meta napada bivših pripadnika OVK, te da je bilo i pokušaja da se ukine Zakon na osnovu koga je formirano Specijalno tužilaštvo i Specijalizovana veća.

„Zatim su pokušali da priču politički stegnu, ali se pokazalo da Tužilaštvo radi svoj posao i da su najvažnije, najodgovornije komandante terorističke OVK bili spremni da pozovu da daju izjave. Treba očekivati da se oni svi nađu na optužnicama. Svakako postoji pritisak, ali ja verujem da će Tužilaštvo nastaviti da radi kao i do sada i da ćemo imati optužnicu“, siguran je Drecun.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica rezultat dugotrajnih istraga i da odražava uverenje Tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

izvor: rs-lat.sputniknews.com