Zivot i Stil

Hrana za srce i mozak: Evo zašto je još dobro da jedete orahe svaki dan

Orah potpomaže funkcionisanje vaših nervnih ćelija i sprečava opake bolesti poput Alchajmera, ali to nisu jedine dobrobiti koje pruža.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje preporučene dnevne doze oraha dovodi do značajnih poboljšanja stanja vašeg orgnaizma, a neke od rezultata možete videti već posle nekoliko nedelja.

Ishranom do dugovečnosti: Ove namirnice su najbolji čuvari vašeg srca

FOTO: BKTVNews

1. Bogat je antioksidansima

Kao i većina koštunjavog voća i orah je prepun antioksidantima koji štite organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala. Pored toga što je orah izuzetno bogat vitaminom E i melatoninom, ovo koštunjavo voće pokazalo se odlično i u snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola u organizmu. Režim ishrane koji sadrži dosta oraha i orašastih plodova posebno se preporučuje osobama koje su sklone pojavi arteroskleroze.

2. Sadrži visok procenat omega tri masnih kiselina

U odnosu na drugo voće, orah u samo 28 grama sadrži dva i po grama masnih kiselina, koje su veoma važne za funkcionisanje našeg organizma. Alfa- linolična kiselina koju orah sadrži u visokim količinama spada u masne kiseline koje moramo unositi putem hrane, jer ih naš organizam ne može sam stvoriti. Istraživanja su pokazala da ova kiselina igra ključnu ulogu u očuvanju zrdavlja vašeg srca i prevenciji srčanih bolesti.

Orasi su veoma bogati kalorijama, i držaće vas sitim duži vremenski period. Brojna istraživanja su pokazala da konzumiranje oraha u toku dana smanjuje osećaj gladi, i u čak 17 odsto slučajeva kod gojaznih ljudi dovodi do smanjena telesne težine. Kako biste uspeli da smanjite potrebu za grickalicama i nezdravom hranom, preporučuje se da uzimate šaku oraha dnevno, pet dana zaredom.

3. Smanjuje mogućnost pojave zapaljenja

Zapaljenja su poznati uzročnik mnogih bolesti, uključujući rak, Alchajmerovu bolest, dijabtes tipa dva. Polifenoli koji se nalaze u orahu sprečavaju pojavu zapaljenja, a pored toga bogati su i magnezijumom.

Jeli su svaki dan ovo povrće, rezultati posle mesec dana neverovatni

FOTO: Pixabay

4. Odlični su za kožu i smanjuju mogućnost pojave preuranjenih znakova starenja

Orasi su izuzetno bogati vlaknima, amino kiselinama i drugim jedinjenjima koja znatno utiču na kvalitet naše kože, ali i organizma u celini. Istraživanja su pokazala da između 50.000 žena, starijih od 20 godina, čak 13 posto nema preuranjene znake starenja, a koža im je elastičnija u odnosu na one koje orahe ne konzumiraju.

5. Potpomažu funkcije vaših nervnih ćelija

Istraživanja koja se bave uticajem polisaturisanih masti i vitamina E na nervne ćelije u našem mozgu, pokazala su da, pored toga što ova jedinjenja potpomažu njihovu funkciju, znatno smanjuju mogućnost pojave Alchajmerove bolesti i demencije. Takođe, pokazalo se da osobe koje redovno jedu orahe, imaju bolju koncentraciju, duže i kvalitetnije pamte detalje.

Izvor: BKTVNews/Nevena Žunić