Vesti

I Nemci odlaze na rad u inostranstvo

Većina nemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nemce je susedna zemlja koja ima nemačko govorno područje.

Nemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama – 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina nemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina ima između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki deo ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga.

„Često je to sledeći korak u karijeri“, rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanja rezultata studije u Berlinu.

Samo 18 odsto ispitanika odgovorilo je da Nemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

Prednosti i nedostaci iseljavanja

Za većinu emigranta odlazak u inistranstvo se i finansijski isplatio.

„Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu ‘bolji’ ili ‘mnogo bolji’ od plate koju su imali poslednjih meseci u Nemačkoj“, rekao je Ete.

U proseku, neto lični prihod se povećao za 1.186 evra mesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inostranstvu profitirali svi emigranti, a pogotovu oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posledice emigracije – za 40 odsto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nemaca. Svake godine u proseku 180.000 nemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu se vrati oko sto trideset hiljada.

Zbog toga Nemačkoj ne preti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani „odliv mozgova“. Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se pre moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova“.

Posebno popularna Švajcarska

U proteklih deset godina Švajcarska je bila daleko najpopularnije odredište nemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nemaca preselilo se u susednu zemlju. Njih 127.000 je otišlo u Sjedinjene Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Nemačke je sa 5,1 odsto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se na primer iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu beleži visokih 10 procenata.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije – ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentriše na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita mesta u svetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Visbadena radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 nemačkih državljana, dobi od 20 do 70 godina, koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Nemačku.