Vesti

„Imamo dokaze o 159 logora na KiM i u Albaniji, očekujemo nove optužnice protiv pripadnika tzv. OVK“

Predsednik Radne grupe za zločine tzv. OVK i šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da se na prostoru Kosova i u Albaniji nalazilo najmanje 159 logora koje je kontrolisala tzv. OVK, a za koje postoji precizna dokumentacija Radne grupe. Prema njegovim rečima, neki od njih nisu postali deo optužnice Specijalnog suda u Hagu i na osnovu njih se može očekivati podizanje novih optužnica.

– Mi smo podelili te tajne, ilegalne pritvore po zonama odgovornosti OVK, da bismo došli do odgovornih koji su ih kontrolisali. Postoje ljudi koji su vodili te logore u kojima su mučili i ubijali ljude i postoji komandna odgovornost komandanata tih operativnih zona OVK, jer su se zatvori nalazili na njihovoj teritoriji – rekao je Drecun za Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, u pitanju su operativne zone tzv. OVK – Lab, Šalja, Drenica, Nerodimlje, Paštrik, Dukađini i Karadak, uz lokalitet na severu Albanije.

– U operativnoj zoni OVK Lab je bilo 10 logora. Komandant je bio Rustem Mustafa zvani Remi. U zoni Šalja nalazilo se 13 logora, a komandant je bio Rahman Rama. U zoni OVK Drenica je bilo 16 logora, a tu je komandant bio Sami Ljustaku, dok smo u zoni Nerodimlje registrovali 18 ilegalnih zatvora koji su se nalazili pod komandnom odgovornošću Škurija Buje, kao i Bega Bajrama, a posle Muslija Isaka zvanog Čerčiz. Kada je u pitanju operativna zona OVK Paštrik, tamo je bilo najviše, čak 37 logora, a komandant je bio Ekrem Redža. U operativnoj zoni Dukađini nalazila su se 33 logora, i tu je komandant bio Ramuš Haradinaj. U zoni OVK Karadak, tu je bilo 26 logora i tu je komandant bio Isufi Ahmet zvani Redža. Na severu Albanije smo utvrdili postojanje šest tajnih logora – rekao je Drecun.

Hapšenje muškarca koji je uleteo vozilom u pešačku zonu i gazio ljude i decu
On je naveo da se na osnovu dokumentacije o tim logorima mogu očekivati i nove optužnice.

– Ako budu i dalje nastavili sa podizanjem optužnica, onda su komandanti ovih zona ti koji bi trebalo da se nađu na ovim optužnicama, između ostalih. Oni su spomenuli dva logora u Albaniji, ali mi znamo za šest najmanje – objasnio je Drecun.

On je podsetio da su zbog toga u Albaniji formirali radnu grupu u parlamentu koja bi trebalo da utvrdi da li su tačni navodi Dika Martija da su tamo počinjeni zločini.

– Međutim, taj koji treba da vodi radnu grupu rekao je odmah da će oni dokazati da nije bilo zločina. To ukazuje da je cilj radne grupe da se negira da su na teritoriji Albanije počinjeni zločini, i da se time izbegne odgovornost Albanije. Međutim, Albanija je preko optužnice protiv Tačija i ove trojice uvučena i ima odgovornost za počinjene zločine. Ne može da kaže da nije znala šta se dešavalo, da nije imala kontrolu. Razmišljam da li da naša radna grupa uputi poziv za jedan sastanak, da im prezentujemo saznanja o zločinima koje je počinila OVK na severu Albanije, a ako ih bude zanimalo možemo da im damo podatke i za teritoriju Kosova i Metohije. Tako da ne mogu posle da kažu da nisu znali – istakao je Drecun.

Smatra da se to radi zbog međunarodne javnosti, kako bi se pokušalo da se skine odgovornost sa Albanije za zločine, jer optužnica, kako je rekao, teško tereti i Albaniju.