Izbor UrednikaVesti

IRAN POKRENUO PROPELERE: Krenula armada od 1.000 ratnih brodova, tutnje kroz moreuz (VIDEO)

Mornaričke snage Iranske revolucionarne garde (IRGC) izvele su masivan manevar, prvi te vrste u vodama Arapskog zaliva i Omanskog mora, uz učešće 1.000 brodova različitih vrsta.

Prema novinskoj agenciji „Fars“, više od 1.000 lakih, srednjih i poluteških čamaca i brodova učestvovalo je u manevru koji je organizovala Pomorska mobilizacija Iranske revolucionarne garde.

Te aktivnosti došle su sedmog dana Nedelje mobilizacije, koju izvodi Pomorska mobilizacija u Iranskoj revolucionarnoj gardi. Operacija se odvijala u strateškom Ormuškom moreuzu, uz učešće više od 1.000 čamaca različitih klasa, u rasponu od lakih, srednjih i poluteških.

Komandant mornaričkih snaga Iranske revolucionarne garde, admiral Ali Reza Tangsiri, rekao je u izjavi da je ovaj manevar prikaz iranske „pomorske moći“ i da sa sobom nosi poruku mira, prijateljstva, bratstva, žrtve i uspostavljanje održive bezbednosti u regionu i Omanskom moru i da to podiže borbenu gotovost i kvalitet Pomorske mobilizacije Iranske revolucionarne garde.

U isto vreme, ovaj manevar izveden je u vreme povećane napetosti sa SAD, posle izveštaja da predsednik Donald Tramp razmišlja o odluci da napadne Islamsku republiku pre nego što napusti funkciju 20. januara 2021. godine.