Izbor UrednikaVesti

ISTORIJSKA POBEDA NARODA NAD POLITIČARIMA: Grčka vlast odustala od naseljavanja migranata…

Da li je ovo prelomni trenutak za migraciju u Evropi? Vlada jedne clanice primorana je da odustane od migracionog plana na tokon protesta gradjana i zrtava migrantskog nasilja.

Kao razlog se navodi to što će se otvoriti pregovori sa tamošnjim lokalnim vlastima koje se tome oštro protive.

Ministar za migracije Notis Mitarakis izjavio je da je plan koji je najavljen prošle nedelje odložen dok ne budu razmotreni zahtevi vlasti na ostrvima Lezbos, Kios, Samos, Leros i Kos

Vlada navodi da želi da zameni postojeće prenaseljene kampove zatvorenim objektima i dodaje da je već izdala naloge za aproprijaciju.

Stanovnici Lezbosa su, međutim, organizovali proteste i blokirali puteve, strahujući da bi novi prihvatni centri mogli da budu dodatni teret za njihove male zajednice.

Prema sporazumu između Evropske unije i Turske iz 2016. godine, Lezbos i četiri druga ostrva koriste se kao prirodna granica za migrante koji pokušavaju da dođu do kopnenog dela Grčke, koja je članica Unije.

Rezultat takvom sporazuma je ozbiljna prenaseljenost u postojećim kampovima na tim ostrvima i, po rečima zvaničnika UN, užasni uslovi za život migranata.

Na koje sve načine NVO sektor uči migrante da lažu kako su im kuće spaljene u Siriji, da odglume priče o ubijenim članovima porodice kako bi lakše došli do azila, možete videti u sledećem snimku:

Izvor: B92/Dnevna Gazeta/ Alo