Vesti

Italijanska situacija moguća i u Nemačkoj?

Predsednik Robert Koh instituta (RKI), Lotar Viler, smatra da je moguće da nemačke bolnice, zbog širenja virusa korona, dođu do granica svojih kapaciteta.

Viler je, u intervjuu „Frankfurter Algemajne cajtung“, rekao da se mora računati s tim da kapaciteti neće biti dovoljni.

U vezi niske stope smrtnosti u Nemačkoj, on je rekao da je to pre svega zbog činjenice da se u Nemačkoj sprovodi veliki broj testova, ali i upozorio da to može biti iluzija.

„Stanje kao u Italiji moguće je i u Nemačkoj“, naglasio je Viler, navodeći da ne može isključiti mogućnost da će biti više pacijenata nego što ima respiratora.

To što je pandemija u Nemačkoj, u međunarodnom poređenju, relativno blaža, smatra da je to zbog populacije onih koji su oboleli.

„Najpre su u Nemačkoj virusom bile pogođene osobe koje ne spadaju u rizične grupe, jer su mnogi u lancu prenošenja virusa bili, na primer, na skijanju. Ako dođe do prenošenja u domove za stare i bolnice, preti opasnost da se udeo rizičnih grupa poveća“, naglasio je Viler.

Razmišljanja o brzom povratak u normalnost, Viler smatra pogrešnim putem iz krize.

„Iz medicinskog ugla želim da što duže izdržimo prostorno distanciranje“, rekao je on, dodajući da je Nemačka još na početku talasa i da se pandemija mora ozbiljno shvatiti.

U Nemačkoj je trenutno više od 55.000 osoba inficirano virusom korona, a ovaj virus odneo je i više od 400 života.