Izbor UrednikaTopVesti

Kisindžer: Amerika i Kina su glavne pretnje svetu i čovečanstvu

Sjedinjene Države i Kina su glavne pretnje svetu i čovečanstvu, jer su se usmerile na međusoban konflikt i moraju da priznaju tu činjenicu, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu listu „Ekonomist“.

„U slučaju da se lideri Sjedinjenih Država i Kine sastanu, nadam se, da će umesto da navode sve žalbe koje su im poznate, američki predsednik reći: „Gospodine, predsedniče Kine, dve glavne pretnje svetu smo sada nas dvojica. I to u tom smislu što imamo priliku da uništimo čovečanstvo. Mislim da bi trebalo da se dogovorimo i da pokušamo da izbegnemo takvu situaciju“, rekao je on.

Ćerka Mika Džegera uhapšena na Ibici zbog napada na policiju

Prema njegovim rečima, trenutna situacija odnosa između dve zemlje je veoma opasna i podseća na stanje pre Prvog svetskog rata, kada „nijedna strana nema značajnih mogućnosti kako bi napravila političke ustupke, a svako narušavanje ravnoteže može imati katastrofalne posledice“.

Kisindžer smatra da će usled hipotetičkog vojnog sukoba oko Tajvana biti uništeno kako ostrvo tako i svetska ekonomija, koja će izgubiti izvore za isporuke mikroprocesora.

„Mi se nalazimo na putu suprotstavljanja među velikim državama. Još veći povod za brigu je da je svaka zemlja ubedila sebe da je druga strateška pretnja“, uveren je on.

Prema Kisindžerovim rečima, obe strane bi trebalo da pokušaju da ublaže tenzije oko Tajvana opreznijom retorikom i da formiraju grupe savetnika koji bi razgovarali o načinima za smanjenje tenzija u odnosima i stvorili teren za redovne sastanke kineskih i američkih lidera.

Podvukao je da ne zna odgovor na pitanje o tome da li je trenutno rukovodstvo Kine radikalnije nego prethodno i dodao da je obaveza SAD da provere i nastave da održavaju ravnotežu u svetu.

Naveo je i da je od početka 1980-ih godina demokratska američka administracija pokušala da reši strateške nesuglasice između SAD i Kine, mada je u vreme predsednika Donalda Trampa priznato da postoje među njima konfrotacije. Trenutni šef Bele kuće Džozef Bajden nastavlja spoljnu politiku Trampa prema Kini, ali sa liberalnom retorikom.

Diplomata smatra da bi Bela kuća trebalo da izgradi dijalog sa Pekingom, ali priznaje da ovaj pristup možda neće uspeti. Zaključio je da u tom slučaju SAD moraju biti dovoljno vojno jake da se nose sa posledicama neuspeha, prenosi Sputnjik.