Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Ko je bio naučnik koji je istraživao virus korona i zašto je ubijen?

Zasad nema pouzdanog odgovora na pitanje zašto je ubijen američki naučnik koji je bio deo tima koji je istraživao novi virus korona. Iz policije tvrde da nemaju dokaze da je zločin povezan sa njegovim poslom, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrde ni da ima veze sa njegovim privatnim životom.

„Nemamo nijedan dokaz da ovaj tragični događaj ima veze sa njegovim poslom na Univerzitetu u Pitsburgu ili bilo kakvim poslom tamo, kao ni sa trenutnom zdravstvenom krizom koja pogađa Sjedinjene Američke Države i svet“, rečeno je u policijskom odeljenju koje istražuje ovo ubistvo, prenosi „Pitsburg post gazeta“.

Ranije je motiv ubistva doktora Binga Ljua policija nazvala „dugotrajnim nesuglasicama sa intimnim partnerom“. Međutim, nisu dali detaljnije objašnjenje ove tvrdnje, navodi ovaj medij.

Kako navodi „Vašington post“ pozivajući se na kanal VTAE, Bing Lju (37) je upucan više puta u svojoj kući oko podneva u Robinson Taunšipu u Pensilvaniji.

​Kao asistent za istraživanje, Lju je radio na računskim modelima za proučavanje bioloških procesa. Radio je od kuće tokom pandemije i proučavao je virus, izjavio je njegov supervizor, prenosi pomenuti list pisanje „Pitsburg post gazete“.

Zvaničnici su rekli da je u Ljua pucao drugi muškarac koji ga je pogodio u glavu, vrat, trup i ekstremitete. Taj muškarac je kasnije identifikovan kao 46-godišnji Hao Gu i nakon ubistva je ušao u svoj automobil udaljen oko 100 metara i ubio se.

Istraživanje o virusu korona

Lju se bavio informatičkim naukama, ali se usavršavao i u biologiji, a primenio je matematičke i računske alate za modelovanje bioloških sistema. Bio je deo tima koji je razvijao različite biološke sisteme za tumačenje ćelijskih mehanizame novog virusa korona, kao i ćelijsku osnovu zdravstvenih komplikacija pacijenata, piše „Saut čajna morning“.

„Dr Bing Lju bio je izvanredan istraživač, koji je zaslužio poštovanje i uvažavanje mnogih kolega na tom polju i dao jedinstven doprinos nauci“, navedeno je u saopštenju Univerziteta u Pitsburgu, gde je radio. „Potrudićemo se da dovršimo ono što je započeo kako bismo odali počast njegovoj posebnosti.“

Lju je bio vođa istraživanja na polju imunološkog sistema, modelišući složene procese poput reakcija na zračenje, terapiju zračenjem i imunološki odgovor. Doktorirao je računarske nauke na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru. Koautor je više od 30 radova i izveštaja, a napisao je 2012. godine i knjigu o računarskom modelovanju bioloških puteva.

Njegov najnoviji rad, objavljen 26. aprila, obuhvatio je okvir za analizu bioloških modela sistema kako bi se bolje razumelo kako funkcionišu bolesti, uključujući i srčane poremećaje, bolesti usled radijacije i rak prostate.

Lju je živeo sa suprugom, koja nije bila kod kuće u trenutku ubistva.

sputniknews.com