Izbor UrednikaTopZdravlje

Kontrolišite hipertenziju izbacivanjem ovih namirnica iz ishrane

Ako se borite sa hipertenzijom, jedan od najvažnijih koraka je kontrola unosa soli. Natrijum je esencijalni mineral koji igra vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti, nervnoj funkciji i kontrakciji mišića. Međutim, prekomerni unos soli može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, posebno ako već imate visok krvni pritisak ili hipertenziju.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma može pogoršati simptome hipertenzije i povećati rizik za kardiovaskularno zdravlje.

Evo pet namirnica sa visokim sadržajem natrijuma koje treba da izbegavate da biste kontrolisali krvni pritisak:

Određeno povrće

Zeleno lisnato povrće je neverovatno korisno za zdravlje. Ali neko povrće kao što su celer, spanać, šargarepa i cvekla sadrži značajnu količinu soli koja može uticati na nivo krvnog pritiska. Ako vam je krvni pritisak konstantno visok, izbegavajte da jedete ovo povrće ili ga jedite umereno.

Sir

Iako je sir odličan izvor kalcijuma i proteina, često sadrži mnogo soli i zasićenih masti. To znači da konzumiranje previše sira može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) povećanjem krvnog pritiska i holesterola.

Ako želite da ga jedete, birajte sorte sa malo natrijuma i konzumirajte ih umereno.

Gotove supe

Da bi se poboljšao ukus i sačuvao proizvod, mnoge gotove supe su bogate soli. Ako vam uopšte nije zgodno da pravite domaću supu, potražite verzije bez dodavanja soli, sa niskim sadržajem natrijuma.

Kiseli krastavci i proizvodi od mesa

Kiseli krastavci, kiseli kupus i druga fermentisana hrana obično su bogati soli zbog procesa kiseljenja. Kao konzervans i pojačivač ukusa, prerađeno meso kao što su viršle, kobasice, slanina i delikatesno meso takođe sadrži značajne nivoe natrijuma.

Hleb i peciva

Neki hlebovi i pekarski proizvodi, posebno oni napravljeni od rafinisanog brašna, mogu da sadrže značajne količine natrijuma. Proverite etikete i odlučite se za opcije sa niskim sadržajem natrijuma, piše ordinacija.hr.