Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Krvni pritisak najbolje snižavaju dve vežbe

Kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska, studije su pokazale da su aerobne ili kardio vežbe najbolje. Ali nedavna istraživanja sugerišu da je vredno uključiti još jednu vrstu fizičke aktivnosti kao efikasno sredstvo za prevenciju i lečenje hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Vežbe koje angažuju mišiće bez njihovog pomeranja, kao što su čučnjevi na zidu i daske, mogu biti najbolje za snižavanje krvnog pritiska, prema velikoj studiji objavljenoj prošle godine u British Journal of Sports Medicine.

Ova vrsta treninga je poznata kao izometrijski ili statički trening, prema klinici Maio. Izometrijsko delovanje mišića se dešava kada se mišići kontrahuju, ali se ne menjaju vidljivo u dužini, a uključeni zglobovi se ne pomeraju, olakšavajući stabilnost tela. Izometrijske vežbe se mogu raditi sa ili bez tegova, oslanjajući se samo na sopstvenu telesnu težinu.

„Izometrijska vežba je najefikasniji način za smanjenje i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska“, rekao je koautor studije dr Džejmi O’Driskol u saopštenju za javnost.

Istraživači su pregledali 270 ispitivanja u kojima je učestvovalo 15.827 učesnika. Izometrijske vežbe su dovele do najvećeg smanjenja krvnog pritiska, a ispitivan je i efekat HIIT-a, aerobnih vežbi, dinamičkog treninga otpora i kombinacije poslednja dva.

Smanjenje krvnog pritiska posle treninga aerobnih vežbi bilo je 4,49/2,53 mmHg, 4,55/3,04 mmHg posle dinamičkog treninga otpora, 6,04/2,54 mmHg posle kombinovanog treninga, 4,08/2,50 mmHg posle HIIT i 8,24/4 mmHg posle treninga, prema izo treningu saopštenje za javnost.

„Izvođenje čučnjeva na zidu (izometrijska vežba) bilo je najefikasnije u smanjenju sistolnog krvnog pritiska, a trčanje (aerobne vežbe) je bilo najkorisnije u smanjenju dijastolnog krvnog pritiska. Međutim, izometrijske vežbe su uglavnom bile najbolje za snižavanje oba elementa pritiska. Potrebno je više istraživanja da bi se tačno utvrdilo zašto bi izometrijska vežba mogla biti bolja za snižavanje krvnog pritiska od drugih vrsta vežbi“, kažu autori.