Zdravlje

KRVNI UGRUŠAK MOŽE DA VAS UBIJE! Ovo su 10 SIMPTOMA opasnog stanja koje morate da prepoznate na vreme!

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT). Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca

Objavljeno: 17.01.2020. 19:03h
Krvni ugrušci su nakupine krvi koje su se promEnile iz tekućeg stanja do stanja u obliku gela.

Najčešće ne štete vašem zdravlju, jer štite vaše telo od krvarenja kada se posečete.

Međutim, kada se krvni ugrušci pojave duboko u venama, mogu biti veoma opasni.

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT). Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca.

U nastavku pogledajte najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju:

1. LUPANJE SRCA

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskim nivoom kiseonika u plućima. Sledom toga, vaše srce pokušava nadoknaditi nestašicu i počne brže i brže da radi.

2. KRATKOĆA DAHA

Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

3. KAŠLJANJE BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako ponekad imate neočekivane napade suvog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u grudima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete takođe iskašljavati sluz i čak i krv.

4. BOL U GRUDIMA

Ako osetite bol u grudima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Bol u grudima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da PE uvek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posledice mogu postati kobne.

5. JAKO CRVENILO NA NOZI

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Takođe, možete osetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

6. BOL U RUCI ILI NOZI

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnostikovanje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zameniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge prema gore.

7. OTEKLINA

Ako ste odjednom primetili da je jedan od vaših gležnjeva otečen, to može biti upozoravajući simptom krvnog ugruška. Ovo se stanje smatra hitnim slučajem, jer se ugrušak može osloboditi u bilo kojem trenutku i doći do jednog od vaših organa.