Izbor UrednikaTop

Kupajte se slobodno — nema zaraze u moru i bazenu, poručuju naučnici

Ako ovoga leta odmor budete provodili uz more, reku, jezero, ili pak bazen, ne treba da brinete o kupanju zbog kovida 19, smatraju američki naučnici.

Nema podataka da se neko zarazio korona virusom putem vode, kaže profesorka Karin Mičels, šefica katedre za epidemiologiju na UKLA-a Univerzitetu u San Francisku.

Istog je mišljenja i profesorka molekularne mikrobiologije i imunologije Paula Kenon.

„Ne mogu reći da je rizik 100 odsto nulti, ali vam mogu reći da mi nikada ne bi palo na pamet da mogu dobiti kovid 19 u bazenu ili moru„, kaže Paula Kenon, profesorka molekularne mikrobiologije i imunologije.

Na veb strani tog univerzoteta na kojoj su saveti vezani za pandemiju kovida 19, piše da nema dokaza da se virus može preneti preko bazenske vode.

Hlor je u većini bazena dovoljan za deaktiviranje virusa. Stručnjaci kažu da nije poznat prenos bolesti vodom u rekama, jezerima ili moru. Takođe, smatra se da je boravak na otvorenom manji rizik od zatvorenog prostora zbog slobodnog protoka vazduha.

„Čak da je to i teoretski moguće, morali bi popiti jezero da biste se možda zarazili“, kaže profesorka Mihaels. Neki virusi žive u fekalnim tvarima koje dospijevaju u more kanalizacijom, ali dosadašnja istraživanja pokazuju da je glavni način prenosa virusa Kovid 19 je respiratoran, a ne fekalno-oralan.

izvor: sputniknews.com