Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Lovci na vanzemaljce registrovali neobičan signal: „Ovo je prvi ozbiljan kandidat od 1977.“

Grupa astronoma koja godinama traga za vanzemaljskim životom, uočila je intrigantnu emisiju radio-talasa koja je, kako im se čini, došla iz smera Proksime Kentauri, zvezde najbliže Suncu.

Nije neobično da astronomi teleskopom Parks u sklopu projekta „Brejktru listen“ vrednog 100 miliona dolara, opaze neobične radio-talase, ali sve se to do sada pripisivalo ljudskom delovanju ili prirodnim smetnjama.

I najnoviji „signal“ možda će dobiti svakodnevno objašnjenje, ali smer uskog snopa, oko 980 MHz, i prividno pomeranje njegove frekvencije za koji je utvrđeno da je u skladu sa kretanjem planeta, ovom otkriću dodali su misterioznu notu.

Snop radio-talasa koji, čini se, dolazi iz smera Proksime Kentauri, crvene patuljaste zvezde udaljene 4,2 svetlosne godine od Zemlje, nije ponovo uočen od početnog posmatranja, prema rečima astronoma koji je žele da ostane anoniman, jer je istraživanje još u toku.

Inače, „Wow!“ signal otkriven je 1977. godine. To je bio kratkotrajni uskopojasni radio-signal, otkriven iz opservatorijuma u Ohaju koji traga za vanzemaljskom inteligencijom.

Neobični signal, koji je svoje ime dobio nakon što je astronom Džeri Eman napisao „Wow!“ pored podataka, izazvao je talase oduševljenja, premda je Eman upozorio da se „ne izvode veliki zaključci iz polovičnih podataka“.