Vesti

Majka dobila otkaz zbog trudnoće! Poručuje „decu će nam izgleda rađati migranti“…

Vidim da ce uskoro tako biti. Sve ide ka tome. Decu ce nam migrant radjati, a mi cemo bezati iz Srbije u potrazi za poslom i boljim zivotom.Dok se donose poreske olaksice preduzetnicima koji zaposljavaju u svojim firmama strane drzavljane,majke koje ovoj Srbiji SRBE radjaju se masovno otpustaju nakon isteka porodiljskog bolovanja, a drzava poslodavcima daje odresene ruke.

Za koga onda vazi rad na natalitetu? Otkazi,smanjivanje isplata trudnickog… Kakav podstrek za radjanje! Ili smo mi samo trudnicka mafija koju treba zatrti!

Dok nas iz CG sikaniraju i otimaju nase svetinje, crnogorci ovde kolo vode i odlucuju o nasoj sudbini,u nasoj zemlji! Zbog jednog takvog sam i sama ostala bez posla nakon 5 godina rada na odredjeno vreme u jednom Institutu za rehabilitaciju u MLADENOVCU,jer sam pozelela da postanem majka u 30oj godini.

Reci cete mlada sam,gde sam zurila,zivot je preda mnom? Treba sacekati prvo da se stanje u drzavi sredi,da se uvede neki zakon koji stiti majke nakon isteka porodiljskog ili da se poslodavac smiluje da vam da posao za stalno nakon godina i godina rada. Pa i u cetrdesetim majke radjaju,pa sta im fali!?

Umesto toga, ja sam rodila i dobila otkaz. To je bila cena koju sam morala da platim. Moja direktorka S.K. je zena koja smatra da su trudnice zene koje koriste drzavu da im placa trudnicko i porodiljsko. Na svom mestu direktora nasledila je svoga oca T.M. nekadasnjeg direktora ove firme koji je takodje gajio antipatije prema trudnicama i delio otkaze ko bombone svakoj zeni koja bi u to vreme ostala trudna.

Od tog vremena pa do danas njihovo pleme ima jasnu strategiju zaposljavanja.Zaposljavaju se direktorkini blizi i dalji rodljaci, prijatelji, kumovi kao i njihove cele porodice i postavljaju na razne rukovodece pozicije.

Ekspresno se zavrsavaju fakulteti pa mnogi napreduju od vozaca kolica do raznih sefova.Takodje prednost se daje deci zaposlenih. 70 posto firme cine oni. VD direktor mozete biti do penzije,iako je zakonom predvidjen ogranicen preriod,to za moju direktorku ne vazi.

Uspesno je na toj poziciji vec 5 godina.U momentu dok je u firmi bilo masovno zaposljavanje,za mene nije bilo mesta.Moja zamena ,a decko cija oba roditelja tu rade,dobija posao za stalno na mom mestu,ja ugovor o prekidu.

Obzirom da mi muz nije u radnom odnosu i da mi je posao preko potreban zakazivala sam razgovore kod nje, nikada me nije primila. Jednom sam je sacekala na hodniku posle nekog sastanka sa detetom u rukama da je zamolim da mi produzi ugovor, rekla mi je da nakon isteka letim,odmahnula rukom,okrenula se i otisla ostavivsi me u pola recenice i soku sa detetom u rukama.

Vise puta sam konkurisala i bila spremna da prekinem bolovanje ali nikada nisam primljena. Otvarani su za ciljana lica. Sa svojim advokatom otisla sam na uvid u konkursnu dokumentaciju.

Zapisnik nije sadrzao ni potpise svih clanova komisije,ni sve potrebne informacije sprovodjenja kao sto ni izabrani kandidat za primanje u stalni radni odnos nije imao predato uverenje o polozenom drzavnom ispitu iako je jasno naznaceno da ce nepotpune prijave biti odbacene kao nevazece. Dete je zaposlenog radnika, za njega to ne vazi.

Prigovor prvostepenoj komisiji,koju cine “kumovi”je odbacen. Drugostepenoj komisiji koju izmedju ostalno cini direktorkin brat od rodjenog ujaka, takodje. Pa gde to ima??? Sasvim je jasno zasto prvobitna odluka nije ponistena bez obzira sto sam po svakom pitanju bila u prednosti nad izabranim kandidatima,a svoj posao vrlo savesno obavljala I nikada nisam imala opomene na njega.

Drzava cuti, gluva je za probleme nas pojedinaca. Ovo je veliki problem buducnosti jer ce zene biti u strahu od radjanja zbog posledica koje nosi drustvo. Ako sam radjanjem izazvala gnev i ostetila drzavu koja propagira natalitet predlazem da se u buducnosti zaposljavaju samo muskarci i zene u menopauzi koje ne mogu da radjaju jer ce na taj nacin poslodavac biti zasticen i imati stalnog radnika za rmbačenje,a drzavni budzet nece zloupotrebljavati ovakve kao sto sam ja!

Pa…srecno nam bilo!

izvor: vestidana.rs