Zivot i Stil

Mala heroina: Anastasija poklonima usrećuje najmlađe u bolnicama i domovima

Svojim primerom htela je da promeni svet. I uspela je, bar jedan „mali“, beogradski. Iako ima samo 14 godina, Anastasija Vujić boji sivilo bolničkih soba i druži se sa decom, nosi im poklone jednom mesečno. Anastasija je ovogodišnji dobitnik nagrade „Večernjih novosti“ za Dečji podvig godine.

Anastasija Vujić je gostujući na RTS-u rekla da je srećna kada drugima donese radost. Priznanje koje je dobila joj, kaže, mnogo znači jer će za nju čuti deca koju obilazi.

Ideja je rođena kroz razgovor majke i ćerke. Tada je rešila je da promeni svet tako što će obilaziti drugare koji su u bolnici, nositi im poklone i družiti se sa njima.

Posle razgovora sa majkom shvatila da je bitno da bude bolji čovek, pomaže deci i da je tako  počela.

„Ideja se rodila kada sam za Božićnu proslavu u Hramu Svetog Save pevala u crkvenom horu, a gosti su bili deca iz bolnice u Sokobanjskoj ulici. Sva deca iz hora dobila su novogodišnje paketiće, a ja sam svoj podelila sa bolesnim mališanima. Kasnije, u razgovoru sa mamom, shvatila sam da zaista želim da pomažem deci koja su na lečenju u bolnicama. Prvi, mali paketić sam odnela jednoj bolnici u Sokobanjskoj ulici. Ubrzo su mi se pridružili najbolji prijatelji, drugari iz odeljenja“, kaže Anastasija.

Jedini uslov u humanitarnoj akciji „Naše malo – za dečiji osmeh“ jeste da ne primaju novac. Doniraju se slatkiši, razmenjuju profili na Instagramu, igračke i bojanke.

„Mislim da im je najvažnije druženje i vreme provedeno, i igra s njima, društvene igre i tako. Najčešće se trude ponovo da dođu“, kaže Anastasija Vujić.

Navodi da su se toj akciji pridružili svi njeni najbliži prijatelji i odrasli.

Ovoj akciji se priključio i jedan čovek iz Švedske, koji šalje slatkiše kao i jedan iz Grčke.

Akciju građani mogu pomoći preko Instagrama, da lično odnesu u parohijski dom Hrama Svetog Save i ostave kod portira. Sledeća akcija je 15. i 16. februara.

izvor: rts