Izbor UrednikaZdravljeZivot i Stil

Mirela spremala sopstvenu sahranu, hirurg joj spasio život!

Mirela ima 26 godina i tumor zbog kog su joj tri lekara u Austriji rekla da nema pomoći. Neverovatna priča o borbi koju je devojka doživela, ona je bila u tako lošem zdravstvenom stanju da je spremala sopstvenu sahranu. Zahvaljujući istraživanju na Intrenetu je pronašla prof. dr Bratislava Trifunovića, hirurga i onkologa.

Lekari joj rekli da nema spasa.

– Mlado dete. Lečeno je u mestima u Austriji koji spadaju u sam vrh evropske hirurgije i onkologije. Kolege su donele odluku da je operišu, pa su odustali, nisu hteli, pa su hteli da pokušaju sa eksperimentalnom hemioterapijom. Oni su saopštili majci da nema spasa – počeo je priču doktor i dodaje:

– Tumor može da dosegne džinovske razmere. Najvažniji je tip vrste tumora i lokalizacija. Tumor je jako veliki, prečnika preko 20 cm, ali ono što daje težinu i što je bio problem kolegama u Austriji, to je da je tumor bio tako lokalizovan, da je po svim tim njihovim ispitivanjima isfiltrisao vitalne krvne sudove i još neke okolne organe, tako da je ta cela operacija zaista rizična – objasnio je doktor na Prvoj televiziji.


U razgovor se uključila i Mirelina majka, Elizabeta Šabić koja je otkrila kroz šta su prošli:

– Lekari su rekli da neće doživeti Novu godinu. Insistirali su na hemioterapijama i eksperimentima. Mi se nismo složili sa tim. Moja ćerka je tražila na Intrnetu i našla je doktora Trifunovića. Ja sam zvala i odmah sam dobila termin. Kada je profesor rekao da će je operisati, meni je laknulo – objašnjava Elizabeta.

Doktor Triifunović ističe kako je tim lekara i on doneo odluku da je operišu:

– Kada tumor dostigne te dimenzije, imate tumorsku masu koja pritiska ostale organe. To dete više nije moglo da uzima hranu, za kratko vreme ne bi mogla da uzima tečnost. Imala je pritisak na tu venu, otoke nogu, bubrezi i jetra su bili u problemu. Ja sam rekao majci kada je došla da ćemo da je primimo, da uradimo dopunsku dijagnostiku i da ćemo održati dva konzilijuma, ja sam samo na vrhu piramide, više od 20 lekara je učestvovalo u lečenju ovog deteta. Rekao sam i pre operacije, ako ja ne mogu da izvadim čitav tumor, dobro je da uradimo i maksimalnu redukciju tumora. Da skratim, ja sam davao 50 odsto šansi za uspeh, a mi smo 100 odsto uspeli – kaže on.

– Mirela je još u bolnici, oporavlja se. Oseća se dobro, mora da se oporavi, a niko ne može da opiše kako se ja kao majka osećam. Moje dete živi, ima budućnost, ozdraviće zahvaljujući profesoru. Nikoga ne potcenjujem, ali ti lekari su u mojim očima hteli da je ubiju. Moja Mirela je bila ubeđena da će joj u Srbiji pomoći. Voli Srbiju i znala je nekako da će naći rešenje, a ja sam nakon tri konsultacije izgubila nadu. Kad smo sedeli kod profesora, očekivala sam da će da kaže da ne može. On je rekao da su šanse 50:50. Pao mi je kamen sa srca – rekla je Elizabeta Šabić.

Foto: pixabay.com