Izbor UrednikaVesti

Падају севернокорејске ракете, огласиле се сирене за ваздушни напад у Ј. Кореји

Сирене за ваздушни напад огласиле су се на јужнокорејском острву Улеунг након што је најмање 10 севернокорејских балистичка ракета пало на мање од 60 километара од обале Јужне Кореје, саопштили су званичници те земље.
Пројектили су пали изван територијалних вода Јужне Кореје, али јужно од демаркационе линије, спорне међукорејске поморске границе, преноси Ројтерс.

„Јужнокорејски ратни авиони испалили су три ракете ваздух-земља у море северно преко демаркационе линије као одговор на провокацију“, саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се на јужнокорејском острву Улеунг и тамошњи становници су евакуисани у подземна склоништа.

Лансирања су уследила само неколико сати након што је Пјонгјанг затражио од САД и Јужне Кореје да зауставе војне вежбе великих размера.

САД и Јужна Кореја започеле су у понедељак једну од највећих заједничких војних ваздухопловних вежби, са стотинама борбених авиона који ће изводити лажне нападе 24 сата дневно већи део недеље.

Операција под називом „Вигилант Сторм“ трајаће до петка и укључиће око 240 ратних авиона који ће извршити око 1.600 прелета, навеле су америчке ваздухопловне снаге у прошлонедељном саопштењу, пренео је Ројтерс.

Министарство спољних послова Северне Кореје оптужило је САД да заједно са Јузном Корејом, под плаштом војних вежби, заправо вежба за потенцијалну инвазију на Пјонгјанг и запретило „новим моћним контра мерама“.