Vesti

Misteriozna bolest se širi i sije smrt po Etiopiji: Zaraženima najprije oči požute, dobiju temperaturu…

Po Etiopiji širi se misteriozna bolest koju je vjerojatno uzrokovao toksični otpad kojeg proizvodi kinesko bušenje nafte. Etiopljani zbog te misteriozne bolesti krvare iz nosova i usta, a zatim se ruše i umiru, javlja Daily mail.

Bolest se navodno proširila selima u blizini plinskog projekta u Somaliji. Zaraženim žrtvama oči navodno postaju žute, zatim dobiju temperaturu, otekline po tijelu i na kraju nastupa smrt.

Drugi zabilježeni simptomi su žuti dlanovi, smanjeni apetit i nesanica. Nije sasvim jasno što ovakvu bolest uzrokuje, no mnogi sumnjaju da je do toga došlo zbog kemijskog otpada koji je zatrovao tamošnju vodu.

Dužnosnici u Addis Abebi demantirali su navode o ovoj bolesti.

‘Toksini kroz kiše dolaze iz plinskih polja i oni su odgovorni za ovu epidemiju’, rekao je Khadar Abdi Abdullahi, koji je i sam žrtva ove bolesti.

Taj je 23-godišnjak otpušten iz bolnice kad su mu liječnici rekli da za njega više ništa ne mogu učiniti. Kasnije je umro.

Savjetnik somalijske regionalne vlade tvrdi da se pojavila nova bolest koja nikad ranije nije viđena na tom području.

‘Nema nikakve zaštite za javno zdravlje, a jasno je da POLY-GCL koristi kemikalije koje štete ljudskom zdravlju’, dodaju.

Ta je kineska kompanije prošle godine potvrdila svoje planove za izgradnju 767 kilometara dugog plinovoda od Etiopije do Djiboutija, za transport etiopskog plina do izvoznog terminala na Crvenom moru.

Daily mail javlja kako je jedan bivši inžinjer te kineske tvrtke rekao da je tijekom tri godine rada na gradilištu često dolazilo do izlijevanja tekućina, uključujući i sumpornu kiselinu. Zbog toga stanovnici umiru od toksina prolivenih iz puke nepažnje, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba