Izbor UrednikaTop

Misteriozne kugle na ruskom ostrvu i dan danas bude pažnju naučnika (VIDEO)

Brojni posetioci koji obilaze arhipelag Zemlja Franca Jozefa na dalekom severu Rusije, ove kugle nazvali su „božijim loptama“.

Veruje se da su ove kugle, koje dosežu visinu do dva metra i koje su poređane tako da čine savršen krug, nastale od peska i kamena, navode naučnici.

U početku je ljudima bilo teško da poveruju da je ova pojava zapravo delo prirode. Inače, ovaj arhipelag čini 191 ostrvo, a naseljena su samo neka od njih. Tačnije, na celom arhipelagu živi sega 17 ruskih vojnika, budući da je deo Artičkog mora pretvoren u vojnu bazu.

 

„Kugle su nastale mešavinom sitnog peska i kamena. Većina njih se vremenom raspala i prepolovila se na dva dela“, rekli su naučnici koji proučavaju ovaj fenomen.

Iako izgledaju kao da su ih napravili ljudi, naučnici navode da su delo prirode i da su nastale pre više hiljada godina, procesom kristalizacije.

„Usled magnetizacije, pesak se formirao oko kristala, u obliku lopti koje sada vidimo“, objašnjavaju predstavnici Arktičkog Federalnog Univerziteta.

Slične, ali mnogo manje kugle pronađene su prošle godine na Heis ostrvu u okviru istog arhipelaga. Naučnici koji rade na otkrivanju njihovog porekla kažu da podsećaju na topovsko đule.

 

Naučnici sa austrijskog Univerziteta tvrde da su kugle nastale pod vodom, pre više hiljada godina. Nijedna teorija o nastanku ovih kugli još uvek nije dokazana, ali je sigurno da ih nisu napravili ljudi.