Izbor UrednikaTopVestiVideo

Moćno rusko oružje testirano u Siriji, učinak je neverovatan (VIDEO)

Novi ruski dronovi samoubice testirani u Siriji. Bespilotne letelice „Kalašnjikov“ testirane su tokom sukoba u Siriji, objavljeno je ove nedelje u novom izveštaju.

Šef „Rosteca“, Sergej Čemezov rekao je novinarima da se letelica dobro pokazala i da je vrlo efikasna, uprkos maloj snazi. Pored izviđačkih letelica, rusko Ministarstvo odbrane nabaviće i vojne dronove.

Izveštaj „RT Arabic“ otkrio je da su ovi dronovi, koji su novi za rusku vojsku, testirani na neprijateljskim ciljevima tokom sukoba u Siriji.

Značajno je napomenuti da je kompleks „Kalašnjikov“ prošle godine pokazao dronove kamikaze „Kub-BLA“ i „Lanset“ koje je razvila njegova filijala. Ovi uređaji su projektili koji lete u režimu daljinskog upravljanja preko bojnog polja i detoniraju se po dolasku na neprijateljski položaj.

„Kub-BLA“ nosi korisni teret od oko tri kilograma, može da leti do 30 minuta brzinom od 80-130 km/h i sposoban je da pogodi cilj bez obzira na njegovu skrivenost i teren.

„Lanset“ ima dve verzije: „Lanset 1“ je težak pet kilograma i nosi jedan kilogram korisnog tereta i pogađa ciljeve u radijusu od 40 km, a „Lanset 3“ nosi nosivost od tri kilograma ukupne težine 12 kilograma.

Programer smatra letelice „pametnim višenamenskim oružjem sposobnim da nezavisno traži i uništi određenu metu, za razliku od „Kub-BLA“, ima TV kanal za primanje naređenja, zahvaljujući kojem ne gubi video kontakt sa operaterom dok traži metu. Takođe se prati navigacijom putem satelita, jer oni određuju koordinate iz različitih izvora i lokacija, a samim tim, dron može da uništava ciljeve u vazduhu, na kopnu i u vodi bez potrebe dodavanja dodatnih delova na letelici. I druge bespilotne letelice se testiraju u Rusiji. dodao je Čemezov:

– Ako govorimo o stvaranju bespilotnih letelica srednje veličine, možemo pomenuti i bespilotne letelice Korsar, koje mogu nositi oružje. Predstavljeni su na vojnoj paradi i na izložbi „Jeremija“. Postoji nekoliko primeraka koji lete i podvrgavaju se eksperimentalnim operacijama – dodao je Čemezov.