Izbor UrednikaZivot i Stil

NAJAM GARSONJERE 2.700 EVRA MESEČNO Ovako izgleda život u najgušće naseljenoj državi u Evropi

Monako se prostire na dva kvadratna kilometra na obalama Sredozemnog mora. U toj monarhiji živi otprilike 38.000 stanovnika, što je čini najgušće naseljenom državom u Evropi. Ne čudi stoga što su kvadrati na visokoj ceni niti što mesečni najam za garsonjeru iznosi oko 2.700 evra.

Staza za trku Formule 1
FOTO:  PIXABAY.COM / PRIVATNA ARHIVA
Staza za trku Formule 1

Ovo je samo jedna od inicijativa kojima se pokušava smanjiti emisija staklenih gasova u ovoj minijaturnoj državi. Monako sistematski radi na poboljšavanju kvaliteta života te nudi javni prevoz u hibridnim autobusima, brodovima na solarni pogon i drugim ekološkim rešenjima.

Celoj priči pridružili su se i pojedini hoteli koji koriste podvodne pumpe za stvaranje energije iz morske vode te je upotrebljavaju za grejanje i hlađenje soba. Dobar deo hotela u potpunosti je izbacio korišćenje plastike, tačnije slamčica za ispijanje napitaka, tanjira i pribora za jelo.

No pred njima je i dalje dug put. Da, ovde se organiziraju e-Reliji, odnosno trke električnih vozila, no u državi je mnogo popularnija trka Formule 1 – Velika nagrada Monaka, tokom koje svaki bolid potroši oko 200 litara goriva.