Uncategorized

NAJBOGATIJI čovek na svetu: Ovo će biti VEK INDIJE

Direktor američke tehnološke kompanije Amazon Džef Bezos najavio je veliko ulaganje u Indiju, fokusirano na digitalizaciju malih i srednjih preduzeća.

Digitalizacija bi tim preduzećima trebalo da omogući prodaju i poslovanje preko Interneta, objašnjava Bezos, a prenosi BBC. Ovo će biti vek Indije, ističe čelnik Amazona.

Trodnevna poseta najbogatijeg čoveka sveta Indiji mogla bi biti narušena protestima, primećuje BBC.

Hiljade malih trgovaca u 300 indijskih gradova planira protest protiv – kako smatraju – negativnog uticaja Amazona na lokalno maloprodajno tržište.

Tvrde da zbog Amazona ostaju bez posla jer kompanija nudi proizvode po osetno nižim cenama i sklonija je na platformi ugostiti manji broj velikih prodavača.

Amazon negira te njihove tvrdnje. „Dinamičnost, energija… rast. Ova država ima nešto posebno, a uređena je kao demokratija“, istakao je Bezos.

Takođe je rekao da Amazon očekuje da će do 2025. godine izvesti indijsku robu u vrednosti od 10 milijardi dolara. Istakao je i da se kompanija već obavezala da uloži 5,5 milijardi dolara u Indiju.

Indijskim tržištem onlajn maloprodaje trenutno dominiraju Amazon i Flipkart, koji je u vlasništvu američkog maloprodajnog lanca Volmarta.

Pritom su te dve kompanije prošle godine pretrpele udarac u vidu novih indijskih zakona kojima se inostranim maloprodajnim e-trgovcima ograničava prodaja robe iz sopstvenih podružnica.

Početkom nove godine konglomerat Reliance Industries, kojim upravlja najbogatiji čovek Azije Mukeš Ambani, odlučio je da konkuriše Amazonu u Indiji. Pozvali su trgovce da se predbeleže na usluge dostave namirnica.

Izvor: Seebiz

Foto: Beta/AP