TopZivot i Stil

NAUČNICI NA NOGAMA! Smrtonosna pretnja nas vreba iz DUBINA TIBETANSKOG GLEČERA!

Naučnici iz Amerike i Kine su izvadili dva komada leda iz glečera i pronašli ukupno 33 smrznuta patogena unutra, a čak 28 od njih ljudi nikada do sada nisu videli, piše Dejli mejl.

Prema njihovim rečima globalno zagrevanje preti da otopi svetske glečere i da bi, prema najgorem scenariju, virusi mogli da budu pušteni u atmosferu.

Visoke temperature imaju mogućnost masovnog ispuštanja virusa u svet, koji nema imunitet protiv njih. Moć ovih virusa nije poznata, neki su potencijalno smrtonosni, a drugi verovatno bezopasni.

Američki i kineski radnici su probušili 50 metara u glečer Tibetanske visoravni kako bi istražili da li unutar njih postoje bilo koji patogeni. Projekat, koji je trajao pet godina, omogućio im je da budu sigurni da otkrivaju drevne viruse, a ne samo da pokupe kontaminaciju iz modernog sveta.

Uklanjanje gornjeg sloja leda (0,5 centimetara) pomoću trake i ispiranje etanolom i vodom osiguralo je da bude oslobođen od kontaminacije.

Brzina otapanja leda u smrznutim regijama, do koje dolazi zbog visokih temperatura, zabrinjava naučnike.

– U najgorem slučaju, to otapanje leda moglo bi dovesti do ispuštanja patogena u životnu sredinu – zaključili su naučnici.

Dejli mejl podseća da je 2016. godini od antraksa umrlo više od 2.300 irvasa u Rusiji, a bolest je bila podstaknuta toplim talasom. Temperature su porasle na 35°C i led se ubrzano otapao. Rusija je bila prinuđena da se uključi trupe obučeneza biološko ratovanje kako bi se pomoglo u rešavanju ove vanredne situacije. Osam osoba bilo je zaraženo antraksom, a na desetine je podvrgnuto testovima kako bi se utvrdilo da nisu zaražene.

Natalija Klopunova rekla je za novinsku agenciju Tass da je od 90 osoba hospitalizovnaih osoba bilo 50 dece.

„Odlučili smo da prelgedamo svu decu stočara, čak i ako ne pokazuju znake bolesti“, rekla je ona.

Antraks je potencijalno smrtonosan, a uzrokuju ga spore bakterije Bacillus anthracis. Može da opstane u oštrim klimama. Bolest se može preneti dodirom, udisanjem ili gutanjem spora, koje godinama mogu biti „uspavane“ u vodi i zemlji.