Izbor UrednikaZivot i Stil

Naučnici otkrili kako da “znanje pošalju direktno u mozak”

Naučnici veruju da bi “otpremanje znanja direktno u mozak” u bliskoj budućnosti moglo da bude lako poput spavanja, čime bi se ostvarile fantazije iz naučno-fantastičnih filmova, te stvorio prostor za superheroje sa enciklopedijskim znanjem.

Naime, istraživači tvrde da su razvili simulator koji informacije može da šalje direktno u mozak korisnika, te ih na taj način za kratko vreme nauči novim veštinama. Tako veruju da je ovo prvi korak ka razvoju naprednog softvera koji bi učenje podigao na Matrix nivo, što bi značajno ubrzalo učenje, pa možda omogućilo i scene poput one u kojoj Neo, junak pomenutog filma, nauči kung fu za nekoliko sekundi, a nakon što je znanje o ovoj borilačkoj veštini otpremljeno direktno u njegov mozak.

Istraživači kompanije HRL Laboratories još uvek su daleko od holivudskih naučno-fantastičnih scena, ali tvrde da bi sistem do kojeg su došli značajno mogao da ubrza učenje. Tokom eksperimenta proučavali su električne signale u mozgu profesionalnog pilota dok upravlja letelicom, te tako prikupljene podatke otpremili u mozak subjekta koji je pilotiranje učio uz pomoć simulatora, nakon čega je subjekat koji je na ovaj način dobio informacije o pilotiranju pokazao napredak od 33% u odnosu na deo grupe koji nije dobio podatke.

Istraživače tvrde da, iako sistem zvuči “naučno-fantastično”, iza njega stoje proverene naučne činjenice i metode koje se zasnivaju na tome da se mozak menja nakon što se nauči neka nova veština.  Tako bi novi sistem simulacije u budućnosti mogao da se primenjuje u učenju vožnje, spremanju ispita, ili učenju novih jezika.

Izvor: The Telegraph