Izbor UrednikaVesti

Naučnici otkrili „ubicu korone“: Testiran na tvorovima

Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično mogao bi da pruži solidnu zaštitu od virusa kovid19, piše Dejli mejl.

Sprej je zasad ispitan na tvorovima koji su dan pre nego što su bili izloženi korona virusu primili po dve doze sredstva – veštački stvorene molekule koje podstiču rad imunološkog sistema.

Rezultati su pokazali da je sredstvo smanjilo repliciranje virusa u nosevima tvorova za čak 96 posto čime je smanjen rizik od infekcije i širenja bolesti.

Preparat INNA-051 počeće da se testira na ljudima u naredna četiri meseca. Sredstvo je originalno razvijeno za zaštitu protiv virusa prehlade i gripa, ali još uvek čeka odobrenje jer zasad nije bez svake sumnje dokazano da deluje.

Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da ‘ubrzava’ antivirusni odgovor u ćelijama u grlu zdravih volontera i onih koji pate od astme, kao i da kod miševa pruža produženu zaštitu od rinovirusa koji kod ljudi uzrokuju curenje iz nosa.

Ako se ovo sredstvo odobri, moglo bi da pruži dodatnu zaštitu za one koji su u pojačanom riziku od zaraze kovid 19 uključujući starije osobe i one koji pate od određenih zdravstvenih stanja.

Studija koja opisuje detalje testiranja preparata INNA-051 objavljena je na portalu bioRxiv.