Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE NA JAHORINI: Na zidovima ruiniranog hotela se „pojavile“ pravoslavne freske

Ispostavilo se da su u pitanju ne tako stare replike ktitorskih fresaka iz pravoslavnog manastira Morača u Crnoj Gori

Radnici angažovani na rušenju devastiranog hotela „Jahorina“ na istoimenoj planini ostali su u čudu kada su tokom radova u podrumu ovog objekta pronašli freske oslikane na podu i zidovima!

Kako je postojala mogućnost da su otkriveni vredni ostaci verskog objekta starog nekoliko vekova, radovi su obustavljeni nakon čega su obavešteni nadležni inspekcijski organi, kao i predstavnici crkve.

Međutim, nakon što su stručnjaci pogledali freske ispostavilo se da su u pitanju ne tako stare replike ktitorskih fresaka iz pravoslavnog manastira Morača u Crnoj Gori.

Milijana Okilj, iz Republičkog zavoda za zaštitu kluturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske je pojasnila kako je ustanovljeno da su zidovi oslikani osamdesetih godina od strane studenata.

– Kontaktirali smo neke ljude koji su ranije radili u hotelu Jahorina, koji su nam ispričali kako je posle Olimpijade došla veća grupa studenata Arhitektonskog fakulteta i Likovne akademije u Sarajevu koji su ukrašavali prostor – kazala je ona.

Prema rečima ovog profesora i arhitekte replike su bile veoma kvalitetne, a koliko su se studenti potrudili najbolje govori to da su oslikali i imitirali srednjovekovne zidove.

– Drago nam je da su savesni građani prijavili slučaj i da smo odreagovali, bila bi šteta da je uništeno nešto što bi imalo veliku vrednost – zaključila je Okiljeva.

izvor: srbijadanas.com