Vesti

NOVA SMS PREVARA KRUŽI BALKANOM! Žena prevarena za više od 1.500 evra u sekundi!

U najnovijem slučaju, žena je primila SMS poruku sa obaveštenjem da je njen paket stigao u skladište, ali da zbog nepotpune adrese ne može biti uručen i tako je krenuo njen problem.

Splitska policija izdala je upozorenje građanima Splitsko-dalmatinske županije na brojne kompjuterske malverzacije koje su u prošloj godini njene građane koštale 123 hiljade evra.

Najnovija žrtva je žena iz Splita koja je postala žrtva SMS prevare, pretrpevši gubitak od čak 1.540 evra.

U najnovijem slučaju, žena je primila SMS poruku sa obaveštenjem da je njen paket stigao u skladište, ali da zbog nepotpune adrese ne može biti uručen. Dalje, traženo joj je da potvrdi adresu klikom na priloženu vezu i unese aktivacioni kod. Nakon što je to učinila, dobila je SMS potvrdu o kupovini, a potom otkrila da je sa njenog bankovnog računa skinuto 1.540 evra. Policija je pokrenula krivičnu istragu povodom ovog slučaja.

U prošloj godini, Policijska uprava splitsko-dalmatinska zabeležila je ukupno 227 krivičnih dela protiv sistema, programa i podataka, od kojih se čak 213 odnosi na kompjuterske prevare. Takođe, evidentirano je 55 slučajeva neovlašćenih transakcija na računima i kreditnim karticama građana, koje su izvršene putem fišinga, prouzrokujući štetu od preko 123 hiljade evra.

Policija upozorava da sajber kriminalci često koriste phishing kao uvod u počinjenje krivičnih dela, u većini slučajeva radi krađe novca i identiteta. Pored telefonskih poziva, sajber kriminalci koriste i SMS poruke, mejlove i oglase kako bi došli do ličnih podataka građana, uključujući informacije poput imena, prezimena, adrese, brojeva bankovnih računa, kartica, kao i jednokratnih autorizacionih kodova.

republika.rs