FotoVesti

Nova SMS prevara: Poruka stiže na ćirilici i nudi zaradu od 1.000 $ na dan

Više nije vest da internetom, a pre svega društvenim mrežama, kruže razne prevare. Uglavnom se nudi laka zarada, nasledstvo ili veliki novac na poklon, a sve što treba da uradite je da prevarantima ostavite svoje podatke ili kliknete na link.

Međutim, prevaranti dolaze do još ličnijih podataka građana poput brojeva telefona, pa korisnicima šalju poruke na ćirilici, doduše prilično nevešto napisanoj, gde takođe nude zaradu. Potrebno je samo da im se javite na Telegramu.

Pojedini građani dobili su sličnu SMS poruku napisanu na ćirilici, gde se nudi svakodnevna isplata zarade od 3 do 1040 dolara, a posao se obavlja samo mobilnim telefonom, što ukazuje da bi se moglo raditi o prevari.

„Zdravo! Mi smo kompanija za mobilnu energiju sa fizičkim proizvodima i zarađujemo naknade za usluge pružanjem usluga punjenja u hitnim slučajevima. Sada regrutujemo primaoce franšize za proizvode, potreban vam je samo mobilni telefon da biste radili, a možete da zaradite od 3 do 1040 USD dnevno, sa profitom koji se izračunava na dnevnoj bazi. Ukoliko ste zainteresovani, kontaktirajte nas putem Telegrama:@LouisHill2233“, piše u SMS poruci.

Ovakve poruke treba uzimati sa rezervom jer zvuče i suviše dobro da bi bile istinite, dolaze sa sumnjivih adresa i uglavnom su tu kako bi, uz pomoć virusa, sa vašeg računara ili mobilnog telefona „pokupili“ određene informacije.

Ako naiđete na ponudu da zaradite novac uz minimalan napor, budite oprezni.
Ne verujte ponudi ako je previše dobra da bi bila istinita. Opremljen modernim AI tehnologijama, prevarantima je lako da naprave deepfake kako bi prevara izgledala uverljivo.

Proverite adresu pre nego što kliknete na neki link. Pređite kursorom preko njega da biste pregledali URL i potražite greške u pisanju ili druge nepravilnosti.

Čak i ako poruka ili imejl dolazi od nekog od vaših najboljih prijatelja, zapamtite da i tuđi nalozi mogu biti hakovani. Budite oprezni u svakoj situaciji, čak i ako se poruka čini da je prijateljska, oprezno postupajte sa linkovima i prilozima.

Ponekad mejlovi i web lokacije izgledaju verodostojno. Sve zavisi od toga koliko su kriminalci vešti u obmani, ali hiperlinkovi će najverovatnije biti netačni – često će sadržati pravopisne greške ili će vas preusmeriti na drugo mesto.

Instalirajte pouzdano bezbednosno rešenje i pratite preporuke. Bezbedna rešenja će automatski rešiti većinu problema i obavestiti vas ako je nešto dodatno potrebno.

Izvor: BIZLife/M.S.

Foto: Freepik/BIZLife