Izbor UrednikaVesti

Obradović: U Azerbejdžanu ginu pripadnici brigade Lavdrima Muhadžerija iz Kačanika

U Nagorno-Karabahu je do sada poginulo najmanje 93 terorista iz Sirije, a među njima i 22 pripadnika Levant Fronta, koji predstavlja deo dezintegrisanog Al Nusra Fronta u kome je jedan od istaknutijih terorista bio i Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika sa Kosova.

Kako za Kosovo Onlajn navodi Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda, „vest o učešću raznih paravojnih milicija u sukobu između Azerbejdžana i Jermenije nikoga ne treba da čudi“.

„Ceo sukob dobija na dinamici dugoročnog proksi sukoba (preko posrednika) u koji i Iran može uključiti svoje proksije. Vrlo je verovatno da su Albanci koji su učestvovali u ISIS formacijama, kada je došlo do mešanja linija fronta, u tom metežu prešli sa svojim brigadama u sastav jedinica Sirijske oslobodilačke vojske, čiji su pripadnici prema određenim informacijama uveliko raspoređeni u zone sukoba na Kavkazu. Smatram da treba učiniti sve da građani sa Balkana ne učestvuju u sukobima na svetskim žarištima, a još je opasnije ukoliko su u sastavu terorističkih formacija“, navodi Obradović i dodaje:

„Mogli smo videti kakav pakao su preživele žene sa Kosova koje su sa svojim muževima završile u Siriji i koliko su bile srećne kada su se vratile na Kosovo. Terorizam je globalan izazov u čijem suprotstavljanju je potrebno združeno odgovoriti”.