Zivot i Stil

OD FUDBALERA DO SVEŠTENIKA: Saša iz Valjeva sada služi u crkvi na Floridi, a ovo su DETALJI njegovog nesvakidašnjeg životnog puta

Za časni krst na Bogojavljenje 19. januara plivali su i pravoslavni vernici na Floridi. Detalje tog događaja za „Blic“ donosi protonamesnik u Crkvi svetog Save u Nort Portu Saša Đurđević, čiji je životni put krajnje nesvakidašnji.

Ulazak u okeanFOTO: SAŠA ĐURĐEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA
Ulazak u okean

U tradicionalnoj trci učestvovali su i žene i muškarci različitih godina, a među učesnicima je bilo je i dosta dece.

Vera okupila Srne na Floridi FOTO: SAŠA ĐURĐEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA
Vera okupila Srne na Floridi
Vera je važna spona među našim ljudima u inostranstvu FOTO: SAŠA ĐURĐEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA
Vera je važna spona među našim ljudima u inostranstvu

„Radost za nas sveštenike je to da naš narod u Americi živi za crkvu i pomaže joj finansijski, ali i radeći i volontirajući nebrojano sati na raznim poslovima zarad njenog opstanka i napretka. Tako smo mi kao sveštenici ovde i više od sveštenika, jer smo i predstavnici ne samo verske institucije nego i naroda i matice kojoj pripadamo, a to je Srbija“.

Plivanje proteklo u velikoj radosti i veselju FOTO: SAŠA ĐURĐEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA
Plivanje proteklo u velikoj radosti i veselju

OD FUDBALERA DO SVEŠTENIKA

Saša je fudbal počeo da trenira sa šest godina u valjevskom klubu „Radnički Peti puk“. Igrao je zatim u „Elindu“ i „Krušiku“, pa u omladincima „Kolubare“ iz Lazarevca i „Železničaru“ iz Lajkovca.

Menjao je klubove, pa 1995. potpisao dvogodišnji ugovor za „Obilić“, u kojem se nije dugo zadržaoIpak, fudbal do danas nije napustio pa je 2018. igrao za argentinsku ekipu „Huver“, a prošle godine se sa timom Perua plasirao u finale fudbalskog turnira u Kejp Koralu na Floridi.

Odluku da nakon Valjevske gimnazije, koju je završio kao odličan đak, upiše studije teologije doneo je jedne jedne noći za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Ostavio je tada iza sebe planove o DIF-u, Višoj trenerskoj školi i psihologiji.

„Posle šest godina rada u OŠ ‘Milovan Glišić’ u Valjevu kao veroučitelj i četiri godine služenja kao đakon (krajem 2007. godine episkop valjevski Milutin rukoproizveo ga je u đakona), mitropolit Amfilohije me je rukopoložio u čin sveštenika, i to je bila čast za mene i moju porodicu, veliki blagoslov“, rekao nam je Saša, koji je zatim 14 meseci bio sveštenik u Karakasu u Venecueli.

„Za to vreme imali smo blagoslov mitropolita Amfilohija da pokrenemo misiju u Kolumbiji, a danas tamo ima dva sveštenika pod omoforom naše crkve“.

A naročito je ponosan na rad u Eparhiji Valjevskoj, gde je vodio tribine “Pravoslavlje i mladi“:

Saša je poslednje tri godine proveo služeći u crkvi na Floridi.

„Vladika Irinej me je postavio u crkvu Svetog Save koja je bila u izgradnji, tačnije pri samom kraju. Sada se bavimo onim najlepšim delom, ukrašavanjem i opremanjem crkve koja je idejno rešenje arhitekte Ljubiše Folića“.

Saša Đurđević je u braku sa Slavicom Đurđević, koju je upoznao 2004. godine, a sa kojom se venčao u crkvi u Brankovini. Bila je bojažljiva pred put u Karakas poznat po visokoj stopi kriminala, ali ju je suprug uverio da će sve biti u redu.

Imaju dve ćerke, trinaestogodišnju Anastasiju i jedanaestogodišnju Savinu.

Na Floridi je porodica Đurđević proslavila krsnu slavu Sveti Jovan Krsitelj, a Saša Đurđević je i služio u crkrvi, gde se pričestio veliki broj vernika.

IZVOR: BLIC.RS