Izbor UrednikaTopZivot i Stil

OGROMNA MISTERIOZNA RUPA SE OTVORILA USRED SIBIRA! (VIDEO)

Naučnici su tek krenuli da istažuju ovaj fenomen i za sada nije sa sigurnošću utvrđeno je li ovaj ponor nastao kao posedica klimatskih promena.

Balon nakupljenog metana, koji je ko zna koliko dugo rastao ispod večnog leda u Sibiru, koji se sada počeo otapati, eksplodirao je i stvorio impresivan krater dubok 50 metara.

Ovu divovsku rupu prvi put je primetio televizijski tim koji je letio iznad tog područja, a prema navodima časopisa The Siberian Times, kada su naučnici išlida istraže što se dogodilo, pronašli su komade leda i stena izbačene stotinama metara dalje od epicentra.

Naučnici su tek krenuli da istažuju ovaj fenomen i za sada nije sa sigurnošću utvrđeno je li ovaj ponor nastao kao posedica klimatskih promena. 2014. se nešto slično dogodilo na poluotoku Jamal na severozapadu Rusije, nakon niza neobično toplih leta, piše Science Alert.

Eksplozije metana

Stručnjaci smatraju da su ovakve divovske rupe rezultat iznenadnog kolapsa brežuljaka ili tundre, koji nastaje kada otapanje permafrosta potiče nakupljanje metana ispod površine.

Zbog globalnog zagrevanja na Arktiku se ubrzano otapa područje večnoga leda. Naučnici smatraju da ovaj proces utiče na stvaranje ovakvih ponora,ali još nema dovoljno istraživanja koja sa sigurnošću potvrđuju da su klimatske promene te koje primarno potiču njihov kolaps.

Metan je 84 puta snažniji staklenički plin od ugljikovog dioksida te bi ispuštanje ogromnih zaliha tog plina moglo pokrenuti nepovratan proces koji može još više ubrzati globalno zagrevanje.

Analiza ponora

Studija iz 2017. analizirala je fotografije takvih ponora koje sežu još iz 1970-ih i utvrdila da su se posljednjih godina oni primetno povećali, što sugeriše da je otapanje permafrosta barem delomičan pokretač takvih vrsta događaja.

Iste je godine drugo istraživanje pronašlo 7000 plinskih balona ispod poluotoka Jamal, točno na istome mestu gde se sada otvorio ogroman bezdan.

Osim što bi se zbog klimatskih promena u atmosferu mogla izbaciti neverovatna količina do sada zarobljenog metana, naučnici su zabrinuti i zbog toga što bi otapanje permafrosta moglo osloboditi drevne bolesti o kojima ne znamo skoro ništa.