Izbor UrednikaZdravljeZivot i Stil

Omiljeni doručak Adrijane Lime ima brojne zdravstvene prednosti

Nema ko danas neće reći da je Adrijana Lima jedna od najlepših žena sveta. Ove godine napunila je 41. godinu, a kako vreme odmiče, uporno dokazuje da joj godine ništa ne mogu. Manekenka oduvek obožava vežbanje, teretana je deo njene svakodnevne rutine, a napornim treninzima, navikama i rutinom, često se pohvali na društvenim mrežama.

Ipak, ishrana igra ključnu ulogu kada je figura u pitanju. Adrijana odlično zna koliko su ovsene pahuljice zdrave, pa ih manekenka rado doručkuje svakog dana. Ovaj doručak je česta preporuka nutricionista zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje pruža. Mnogobrojne studije otkrile su da ovsena kaša može da poveća sitost i smanji apetit više od gotovih žitarica za doručak i drugih vrsta dijetetskih vlakana.

Ovsene pahuljice imaju malo kalorija, a mnogo vlakana i drugih zdravih hranljivih materija. Ukoliko neko želi da smrša, ovo je idealan dodatan efikasnoj ishrani koji će pomoći u gubitku kilograma. Osim toga, istraživanja su u nekoliko navrata pokazala da zob može da smanji nivo holesterola, što ujedno smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Ratvorljiva vlakna iz ovsa, takođe su se pokazala korisnim i za kontrolu šećera u krvi. Ipak, stručnjaci napominju da bi trebalo da izbegavate prerađene ili instant ovsene pahuljice, kao i da ne dodajete šećer ukoliko želite da osetite zdravstveni benefit.

I ne samo to, istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji i Holandiji, pokazuju da redovno konzumiranje ovsenih pahuljica može da smanji rizik od kolorektalnog kancera. Na svakih dodatnih 10 grama vlakana dnevno, rizik oboljevanja od ove vrste raka smanjuje se za 10 odsto. Lima je jednom prilikom istakla da je jedna od ključnih stvari u njenoj rutini – fizikalna terapija.