TopZivot i Stil

ON JE NAJHUMANIJI POLICAJACZa 22 godine dao skoro 40 LITARA KRVI

Poručnik policije Saša Mladenović, pripadnik Policijske uprave u Nišu, sa svojih 39 godina dao je krv čak 85 puta, što ga čini ne samo najhumanijim policajcem u Srbiji već po svemu sudeći i najmlađim davaocem na ovim prostorima sa najvećim brojem davanja „tečnosti koja život znači“.

Davao i leukocite za dete

On je krv počeo da daje još kao sedamnaestogodišnji mladić, u IV godini srednje škole, i od tada to redovno čini na svaka tri, četiri meseca.

Svoju humanost planira da prenese na svoju decu kada porastuFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Svoju humanost planira da prenese na svoju decu kada porastu

Krivo mu je što nema više dobrovoljnih davalaca u našoj zemlji i što ne može i neke svoje prijatelje da ubedi da krenu njegovim putem.

– Najveća mi je nagrada što sam zdrav. Svako ko je zdrav trebalo bi da bude davalac. Ne mora da bude ovakav fanatik kao ja, ali bar jednom godišnje svako koj e dobrog zdravlja mogao bi da da krv. Na taj način ljudi mogu da provere stanje svoje krvi, ali i drugima da pomognu. Donator sam i koštane srži i vlasnik kartice za doniranje organa. Voleo bih da ima još neki način da mogu da pomognem – poverava se Mladenović.

Saša je preneo humanost i na suprugu Mariju, a planira i na svoju decu kada porastu i postanu punoletni – Vuka (7), Stašu (5) i jednogodišnjeg Mladena.

– I supruga Marija je dala dva puta krv pre nego što se poslednji put porodila. Kada prestane da doji, nastaviće i ona da daje krv, a nadam se i deca kada porastu i postanu punoletna. Počeo sam najstarijeg sina Vuka da vodim sa mnom kada dajem krv, da vidi da to nije ništa strašno, kako bi i on kada postane punoletan mogao da krene mojim stopama. Poslednji put je bio sa mnom u Zavodu za transfuziju – veli Saša.

U slobodno vreme bavi se poljoprivredom

Saša je veoma aktivan i u slobodno vreme, koje koristi da se bavi poljoprivredom u selu Donja Trnava kod Prokuplja.

– Gajim voće i povrće. Sve radove izvodim sam i ništa mi nije teško. Dešavalo se da usred berbe višanja dođem da dam krv i da se odmah vratim i nastavim sa radom, iako kažu da se preporučuje odmor. Zdrav sam i ništa mi nije teško – kaže Saša.

izvor: blic.rs