Vesti

Orban: Apsurdno je i perverzno da siromašna Evropa finansira bogatu

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je danas kao „apsurdan i perverzan“ predlog Evropske komisije o fondu za oporavak od posledica korona krize kojim se velika sredstva izdvajaju relativno dobrostojećim zemljama.

„Mislim da finansiranje bogatih novcem siromašnih nije dobra ideja“, rekao je Orban u intervjuu državnom radiju Košut.

Evropska komisija je pedložila prikupljanje 750 milijardi evra na tržištima kapitala, a sredstva bi se distribuirala u obliku grantova i zajmova zemljama EU za oporavak od korona krize.

Najveću korist od plana imala bi Italija (172,7 milijardi), zatim Španija (140,4 milijardi) pa Poljska (63,8 milijardi), pokazuju podaci Komisije u koje je Politiko imao uvid.

Mađarska bi, prema tome, mogla da dobije 15 milijardi evra od kojih su osam milijardi grantovi, a oko sedam zajmovi.

„Situacija je takva da novi sistem distribucije koji su nam predstavili predstavlja apsurdno i perverzno rešenje, zato što više resursa daje bogatima nego siromašnima“, rekao je Orban.

On je dodao da treba proučiti predlog Komisije i izrazio zabrinutost zbog učešća Mađarske u zajedničkom zaduživanju na finansijskom tržištu u tako velikom obimu.

Predlog bi, kako je objasnio, značio da mađarski državljani moraju da preuzmu odgovornost za otplatu duga Grčke, Italije ili Francuske i da ga vratite ako one to ne mogu.