Izbor UrednikaVesti

Орбан: Будимпешта не планира да прихвата мигранте као ни сексуалну пропаганду

Премијер Мађарске Виктор Орбан, изјавио је данас да Будимпешта нема намеру да мења своје мишљење иако Европска комисија наставља да блокира средства ЕУ намењене Мађарској како би покушала да утиче на став ове земље о мигрантима, сексуалном образовању и санкцијама.

Европска комисија препоручила је средином седмице да се задрже фондови ЕУ намењени за опоравак привреде Мађарске јер та земља није спровела реформе у сектору владавине права.

Брисел је одобрио план за опоравак Мађарске од пандемије вредан 5,8 милијарди евра, али само уз услов да та земља спроведе 27 мера, укључујући 17 са којима се претходно сагласила за решење спора око фондова.

Постоји историјски тренд према којем европске бирократе желе да прошире свој утицај на чланице и уколико виде шансу то и учине. Неопходно је стрпљење јер упркос процедури условљавања Мађарској, на крају сви тежимо споразуму. Има неколико питања према којим ми не можемо и не желимо да мењамо став – нагласио је Орбан.

Мађарски премијер је истакао да Будимпешта не намерава да прихвати мигранте, да шири „сексуалну пропаганду у школама“ и да подржи санкције против Москве.

Према његовим речима, Мађарска и ЕУ имају различита мишљења по неколико веома важних питања.

Орбан је нагласио да су се Мађарска и Европска комисија првобитно сагласили о 17 услова.

Виктор Орбан напомиње да је Будимпешта испунила ових 17 услова и да их је Брисел прихватио, али да сада постоји 19. и 20. услов те да свако ко је упознат о раду ЕУ и европских институција зна да они увек имају неке нове замисли.