TopVesti

OTAC NA RUSKOJ, A SIN NA UKRAJINSKOJ STRANI Artur: On je izdao svoju porodicu i zemlju! Oleg: Raduj se dok možeš

Vi idioti“, bio je prvi Arturov mejl upućen njegovom ocu Olegu kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Otac 27-godišnjeg Artura iz Ukrajine je pripadnik proruskih separatističkih snaga u istočnoj Ukrajini. Komunicirali su nekoliko puta tokom rata, čak i kada su se pojavili dokazi o pogubljenju civila u ukrajinskom gradu Buči… I dok su Ukrajinci branili prestonicu, njegov otac ga je više puta pozivao da položii oružje.

„Ne uzimajte oružje u ruke. Kijev će odmah pasti“, odgovorio je Oleg na prvu poruku tokom rata. Međutim, Artur nije poslušao njegov savet, upisao se među dobrovoljce i potom učestvovao u uspešnoj odbrani ukrajinske prestonice.

Ubrzo se pridružio redovnoj ukrajinskoj vojsci i kasnije učestvovao u kontraofanzivi na severu i istoku Ukrajine. Fotografije koje je The Guardian video prikazuju Artura kako ulazi u Izjum i Liman, dva strateški važna grada koja je Ukrajina oslobodila prošlog meseca.

ukrajinska vojska, Ukrajina, rat u Ukrajini
FOTO: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Za sve ovo vreme bio je u kontaktu sa ocem koji se nalazi u Donjecku koji je okupirala Rusija. „Mi smo bukvalno na suprotnim stranama fronta“, rekao je Artur, koji se sada oporavlja od višemesečnih borbi, za Gardijan iz najzapadnijeg regiona Ukrajine.

Oleg je takođe deceniju služio u ukrajinskoj vojsci

Rat je podelio mnoge porodice, od kojih mnoge imaju rođake sa druge strane granice zbog komplikovane istorije dve zemlje.

Međutim, malo je porodica poput Arturove, čiji se otac bori na ruskoj strani. Artur je rođen u vojnoj porodici u blizini Kijeva. Njegov otac, Oleg, dolazi iz regiona u istočnoj Ukrajini. Do 2011. Oleg je deceniju služio u ukrajinskoj vojsci.

Nakon razvoda, Oleg se preselio u Rusiju da, kako je rekao Arturu, traži posao. Boreći se za novac, Oleg se pridružio proruskim separatističkim snagama 2016. godine, dve godine nakon što je Moskva anektirala Krim i Putin je poslao svoje snage da podrže separatiste u istočnoj Ukrajini.

Ramzan Kadirov, Sinovi Ramzana Kadirova, Čečenija, Rusija, Rat u Ukrajini
FOTO: PRINTSCREEN

„Bio sam šokiran kada mi je ovo rekao. Za mene, kao i za mnoge Ukrajince, ovaj rat je počeo 2014. godine, što je značilo da se pridružio neprijatelju“, kaže Artur, koji smatra da je njegovog oca potpuno preuzela ruska propaganda. , što ga je iznenadilo.

Ipak, ostali su u kontaktu, čak i kada je Artur, nakon studija mašinstva, sledio svoj san i odlučio da karijeru nastavi u filmskoj industriji.

Nakon početka invazije, odnos među njima je malo zahlađen. Artur je ocu poslao kratku video poruku u kojoj se ruga njegovom ranijem upozorenju o padu prestonice. „Hodam okolo, ali ne vidim ni jednog Rusa. Izgleda da su nestali. Možete li mi reći, jer ne razumem gde su?“ rekao mu je na snimku. Otac ga je ponovo pozvao da baci oružje, jer će se situacija uskoro promeniti.

ukrajinska vojska, Ukrajina
FOTO: SHUTTERSTOCK

‘Raduj se dok možeš’

Oni su takođe razgovarali ubrzo nakon što su se pojavili dokazi o pogubljenjima civila iz ukrajinskog grada Buče. Oleg je rekao da su izveštaji lažni i ponovio tvrdnje ruske televizije da su slike mrtvih civila u Buči montirane i da su civile ubili sami Ukrajinci. Artur mu je rekao da je svojim očima video situaciju u Buči, ali je primetio da neće promeniti očev stav.

Poslednji put su bili u kontaktu kada je Arturova jedinica pomogla u oslobađanju Izjuma na severu zemlje.

„Raduj se dok možeš“, bile su Olegove reči.

Ruska Vojska, Ukrajinska Vojska
FOTO: SHUTTERSTOCK

Novinari Gardijana pitali su Artura šta bi uradio da se suoči sa ocem na bojnom polju. „Ne verujem da bih mogao da upucam njega ili on mene. Ko bi mogao da ubije sopstvenog oca?“ rekao je. Njegov otac je trenutno stacioniran u vojnoj bazi u Donjecku, a u nedavnoj poruci poželeo mu je sve najbolje.

Zamera svom ocu što je izdao svoju porodicu i zemlju, ali želi za sebe da se posle rata vrati u snimanje filmova.

Artur je krajem septembra prvi put predstavio svoju priču ruskom portalu Help Desk, koji pruža podršku svima koji su pogođeni ratom. Rekao je da je odlučio da podeli svoju priču jer je shvatio da se mnogi Ukrajinci bore sa porodičnim problemima.

Kurir.rs/24ur