Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Ovaj MED jede Novak Đoković: Najskuplji je, a jedan sastojak je ključan

U svojoj knjizi “Serviraj za pobedu” iz 2013. godine, Novak Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane.

Konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.

Jednom prilikom je otkrio da će vam čokolada dati “vau” efekat, ali kroz pola sata izgubićete energiju. Novaku je energija potrebna tokom celog dana, zbog čega konzumira najskuplji med na svetu. Zašto je najskuplji?

Manuka med je proizvod čije se “lažne” varijante šire širom sveta. Dobija se od cvetova biljke manuke, odnosno od grma koji raste na Novom Zeladnu. Med je poznat po glavnom sastojku koji mu ujedno i diže cenu – metilglioksal (MGO), supstanci snažnog antibakterijskog dejstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda. Zato se manuka meda smatra najzdravijim na svetu.

O ovoj supstanci sprovedeno je i istraživanje. Nemački naučnici odlučili su da uporede uzorke zaključili da najbolji manuka med sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan ima do 5 mg/kg. Med koji sadrži mnogo ovoj sastojka, uvek bude skuplji. Primera radi, med sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, ali cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma. Razlika u količini zavisi od sezone i tačnog porekla, a najbolji je onaj sa divljih područja Novog Zelanda.

Ipak, na tržištu se nalazi puno “lažnog” manuka meda. Stručnjaci savetuju da se uvek kupuje samo od sertifikovanih proizvođača.Pravi manuka med nosi oznaku UMF (Unique Manuka Factor) što u prevodu znači “jedinstveni manuka faktor”. Uz tu oznaku stoji i broj, a što je taj broj veći, veći je i kvalitet meda, odnosno, sadrži veće koncetracije MGO-a.

Izvor: mondo.rs