FotoIzbor UrednikaTop

OVE CRKVE SU IZGRADILI ANĐELI: Samo tako se objašnjava čudesan način nastanka zdanja u Lalibeli (FOTO, VIDEO)

Ako je vera misterija, u hrišćanskom svetu je malo mesta gde je misterija dublja nego u Lalibeli. Pre 800 godina, etiopski kralj je naredio izgradnju nove prestonice za hrišćane.

Na 2.500 metara, na centralnom platou Etiopije, stoji 11 crkava od kojih je svaka isklesana iz jednog, džinovskog, kamenog bloka. Nema cigle, maltera, betona, drveta, samo stena skulptura u arhitekturi. Ne zna se mnogo o tome ko ih je izgradio ili zašto. Ali vernici etiopske pravoslavne crkve kažu da u stvari nema misterije, crkve na Lalibeli su izgradili anđeli.

Severni gorski deo Etiopije nastao je pre 31 milion godina kada je iz pukotine u zemlji Afrički rog ppreplavila lava. Na padinama brda i dalje možete videti stubove lave zamrznute vremenom.

FOTO: PROFIMEDIA

Gvožđe je bazalt učinilo crvenim, a gasovi zarobljeni u unutrašnjosti, od kamena su postali svetlost, lagana i probirljiva kao vazduh. Hrišćani su su se pojavili u Etiopji pre 400. godine nove ere.

Pronašli su da je drevni kamen zahvalan za obradu dletom. Crkve su isklasane oko 1200. godine ljudi koji su se zvali Zagve.

Kaže se da je njihov kralj Lalibela prešao 2.500 kilometara do Jerusalima. Legenda kaže da je, kad se vratio i Jerusalim osvojili muslimani, Lalibela naredio novi dom za hrišćanstvo.

Kurir.rs/CNN Foto: Profimedia