Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

OVO JE RUSKO ČUDO OD LEKA ZA KORONU: Unapredili japanski recept i napravili Avifavir! Evo koliko je efikasan (VIDEO)

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev kaže: „Postigli smo dobre rezultate. Taj lek se koristi već u 15 zemalja“. Postoje praktično samo dva antiviralna preparata, američki „remdesivir“ i ruski „ avifavir“.

„Devedeset odsto preparata ’remdesivir’ kupile su Sjedinjene Američke Države. Zato se ne čudimo da 15 zemalja kupuju naš lek“, kaže Dmitrijev. Između ostalog to su sedam zemalja Latinske Amerike i Južna Afrika.

Ruske zdravstvene institucije su krajem maja dale dozvolu za promet preparata „favipiravir“. Njega su razvili Ruski fond za direktne investicije i firma „Himrar“ u ruskom gradu Himki. Receptura se zasniva na istoimenom japanskom protivvirusnom leku za grip, koji se prodaje pod imenom „avigan“.

U Rusiji je, kako je rekao Dmitrijev pri susretu sa predsednikom Vladimirom Putinom, japanski lek blago modifikovan. Preparat su ruski pacijenti zaraženi kovid-virusom dobili prvi put u junu. On je u prodaji pod nazivom „avifavir“.

„Favipiravir“ ili „avigan“ je u Japanu u upotrebi od 2014 kao sredstvo protiv gripa – uz izvesna ograničenja. Primena leka je dozvoljena kod novih vrsta virusa ili kada ostali lekovi ne pokazuju dejstvo. Dakle, lek je zamišljen kao krajnje sredstvo.

Prema izveštajima zapadnih medija, procedura odobravanja leka je bila teška i trajala je tri godine – zbog anomalija primećenih kod beba pacijenata koji su prethodno uzimali lek. Zbog toga je upotreba leka zabranjena trudnicama i majkama koje doje.

„Favipiravir“ blokira razmnožavanje više vrsta virusa. Primenjivan je i za lečenje zaraze virusom ebole. Medicinski stručnjaci smatraju da se radi o japanskoj verziji „remdesivira“, leka registrovanog u Sjedinjenim Američkim Državama, razvijenog za suzbijanje virusa ebole. Od njega očekuju mnogo i u borbi protiv korona-virusa. Lek nije bio u slobodnoj prodaji već kao rezervno sredstvo države za borbu protiv eventualne pandemije. Od februara 2020 primenjuje se u japanskim klinikama za lečenje pacijenata zaraženih korona-virusom. Japanski mediji navode da lek dobro deluje kada pacijenti imaju blažu kliničku sliku, ali da u težim slučajevima jedva da ima dejstvo.

Japan nije jedina zemlja u kojoj se „avigan“ koristi u borbi protiv korona-virusa. U kombinaciji sa drugim preparatima koriste ga u 40 zemalja, uključujući Nemačku. Nemačko Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je kupljeno 260 000 tableta i podeljeno klinikama za slučaj da dođe do drugog talasa pandemije.

„Favipiravir“ se proizvodi i u Kini I uključen je u kliničke studije o koroni. Nemački virusolog sa berlinske klinike Šarite ukazuje na to da je tamošnjim pacijentima data „enormna koncentracija supstance“ i upozorio na neželjena dejstva u vezi sa bubrezima. Zato je po njemu dugoročna upotreba sporna.

„Favipiravir“ obećava kao lek za Kovid 19 i uporediv je sa „remdesivirom“, smatra Helmut Han, predsednik nemačko-ruskog Foruma Koh-Mečnikov: „Dobro je, da postoji taj preparat, ali po našim kriterijumima ne postoji formalan dokaz njegove efikasnosti“.

Prema Hanu ovakav lek ne može da se uvede u upotrebu u nemačkoj pošto još ne postoje obimna klinička ispitivanja dejstva. On međutim dodaje: „Razumljivo je da Rusija ovo sredstvo već daje velikom broju pacijenata“. On smatra da je takva praksa posledica velikog problema koji Rusija ima sa koronom. Osim toga u Rusiji po njemu propisi koji regulišu kontrolu lekova nisu tako strogi kao u Nemačkoj. „To ne znači da je ovo ili ono bolje“, kaže Han.

Gerd Gleske sa Univerziteta Bremen smatra da je „favipiravir“ opcija koja je uporediva sa „remdesivirom“ i koja bi mogla u najmanju ruku da ublaži tok bolesti. A što se tiče ruske modifikacije leka, Gleske savetuje da se pažljivo prouči propratno uputstvo za primenu.

Rusko Ministarstvo zdravstva u svojoj dozvoli za primenu leka govori o „preparatu sa direktnim antiviralnim dejstvom“. Na sajtu ruskog državnog registra lekova govori se o „antiviralnom sredstvu“ koje sme da se upotrebljava samo u bolnicama. Lek potpada pod pravilo registrovanja i dokumentovanja, a moraće da se dostavi i „izveštaj o kliničkom istraživanju koje mora da se sprovede za vreme primene kao lek za Kovid 19“.