Izbor UrednikaZivot i Stil

Pačija jaja su dva puta hranljivija od kokošijih – Evo šta još niste znali o pačijim jajima!

U mnogim zemljama u svetu, pa i kod nas u ishrani se najčešće koriste pileće i ćureće meso i jaja. Jedan od razloga zašto je na tržištu najzastupljenija ova vrsta živine i proizvoda od nje jeste i veća ekonomska dobit. Međutim, velika je šteta jer su pačija jaja veća i bogatija žumancem od kokošijih, ona takođe imaju znatno više vitamina i proteina nego što imaju jaja kokoške. Evo šta još niste znali o pačijim jajima.

Kako izgledaju pačija jaja?

Pačija jaja su veća od kokošijih i to oko 50% veća od standardnog velikog kokošijeg jaja. Često se mogu sretati u više različitih boja. Kajuga patka, popularna crno-zelena vrsta, polaže jaja koja imaju sivkaste nijanse, a ponekad su i jako crna. Druge vrste pataka uglavnom polažu bela, svetlo zelena ili braon jaja.

Da li su pačija jaja kalorična?

Sa jedne strane s obzirom na to da imaju veći sadržaj žumanca, pačija jaja imaju i znatno veći procenat masnoće i holesterola nego što imaju kokošija jaja.

Ipak, sa druge strane ona imaju i veću količinu proteina, a samim tim i veću koncentraciju omega 3 kiselina, što ih svrstava u grupu omiljenih proizvoda onih koji su u potrazi za visoko kaloričnom hranom. Pored toga, pačija jaja prema ostalim nutricionističkim svojstivma vrlo slična kokošijim jajima.

Da li su pačija jaja zdrava za ishranu?

Da, itekako su zdrava i to ništa manje od kokošijih jaja. Kod ljudi postoji i strah od salmonele, međutim ona nisu ništa više štetnija od kokošijih.

Kako pripremati pačija jaja?

Pačija jaja možete pripremati isto kao i ostale vrste jaja, jer ne postoji ništa što bi sa jednom vrstom jaja mogli pripremiti a sa drugim ne. Međutim, kako su pačija jaja veća i imaju veći procenat masnoće, recepti namenjeni za kokošija jaja neće baš uvek moći da se iskoriste ukoliko bismo ih zamenili. Ako želite da nešto pripremite sa pačijim jajima, pre svega proverite koliko bi pačijih jaja trebalo da iskoristite u zameni.

Izvor: Modern Farmer