Izbor UrednikaVesti

Патријарх Порфирије: Очување Косова у границама Србије обавеза и императив

Патријарх српски Порфирије и архијереји Српске православне цркве (СПЦ) изнели су уверење да руководство Србије на челу с председником Александаром Вучићем неће и не може пристати ни на каква условљавања која имају за циљ успостављање независности Косова и Метохије, саопштила је СПЦ.
„Духовни вођа православних Срба и присутни архијереји су још једном поновили познати, јасан и недвосмислен став српске цркве да су Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Србије и да је његово очување у границама Србије уставна обавеза и императив како за Цркву, тако и за нашу државу“, додаје се у саопштењу.

У саопштењу СПЦ се наводи да је на празник Светог Јована Крститеља, Вучић посетио патријарха српског Порфирија у Патријаршијском двору и учествовао у молитвеном чину освећења славског колача.

Председник Србије је честитао крсну славу патријарху, а потом њега и присутне архијереје известио да током дана има важне и веома озбиљне састанке о Косову и Метохији.

У саопштењу се наводи да ће СПЦ увек подржавати руководство Србије у настојањима да очува Косово и Метохију као неотуђив део Србије, као и за саживот у миру и међусобном разумевању у складу са међународним правом свих грађана који живе на Косову и Метохији.