Izbor UrednikaTop

Pilipović: Zaposleni u NVO sektoru su sada i javno priznali da se u kampovima primenjuje šerijat, umesto zakona Republike Srbije

Nakon izjava Nikole Kovačevića iz Beogradskog centra za ljudska prava u Utisku nedelje da je teško videti žene migranate na ulicama Srbije zbog toga što su one zatvorene u kampovima, potvrđeno je da je u kampovima dozvoljena diskriminacija žena i da se šerijatski propisi premenjuju iznad zakone Republike Srbije, kojima je zabranjena diskriminacija na osnovu pola.

Politikolog Dragan Pilipović gost emisije „Saslušanje“ autora Nemanje Petrovića, optužio je nadležne organe zbog nereagovanja na navode NVO da je u kampovima Komesarijata za migracije ženama nametnuto pravilo da ne izlaze na ulicu.
„Gostoprimstvo se odnosi na goste, gost je neko koga želite u svojoj kući a mi ove ljude nismo pozvali da dođu, 2015 godine nam je objašnjeno da će migranti samo proći kroz Srbiju, ali su 5 godina kasnije i dalje u prolazu“ istakao je Dragan Pilipović.

Pilipović podseća da po međunarodnom pravu Srbija nema obavezu da prima migrante.
Pored toga gost je ukazao na problem sa lažnim vestima, u kojima se govori da je Srbija u obavezu da prima migrante i podsetio da u konvenciji UN o izbeglicama iz 1951. godine jasno stoji da je jedina zemlja koja ne sme da vrati migrante nazad sa svojih granica, ona država koja bi ih deportacijom vratila u zemlju porekla, gde bi im život bio ugrožen, pa tako vraćajem Avganistanaca i Pakistanaca u Makedoniju, se ni jedan migrant neće biti izložen bili kakvim opasnostima.

Među migrantima je izuzetno raširena mržnja prema lokalnom stanovništvu, kao i predrasude da su Srbi zbog svog porekla ili boje kože, skloni diskriminaciji i ugnjetavanju manjina.

Grupa od troje migranata je u Banatskom Aranđelovu, je iz čista mira napala lokalnu ženu uzvikivajući „Srbija je rasistička“. Istraživanje Harvarda pokazalo je da je Srbija najmanje rasistička zemlja u Evropi, pa ostaje otvoreno pitanje ko to govori migrantima da mi gajimo mržnju prema njima – podsetio je Dragan Pilipović.
Politikolog vidi koren problema u političkim nevladinim organizacijama i radnicima komesarijata, koji među migrantima stvaraju lažnu sliku o našim građanima, koja ih motiviše na agresiju i nasilje.
Ideju da su Srbi rasisti dobili su po kampovima, gde ih NVO aktivisti huškaju na nas. Kažu im sada si došao u Srbiju ona je puna rasista, ona je puna mržnje, ovde imate neo-naciste i šta onda očekujemo da će ti migranti da urade na ulici.

„Imamo Žene u crnom koje izađu na Trg Republike sa banerom koji poručuju zaustavite rasizam u Srbiji, koji rasizam? Za početak migrant nije rasa, migrant je socijalni status, migrant nije vera i nije nacija. Mađutim istina nije bitna, oni su ih za ovih 5 godina, toliko zadojili mržnjom da će azilant iz čista mira nekome da razbije glavu, što sada i vidimo na našim ulicama“.

Goste Saslušavanja je se osvrnuo na izjave predstavnika Beogradskog centra za ljudska prava, da je razlog zbog koga građani Srbije na ulicama vide samo muškarce, to što su žene migranata zatvorene u kampovima.

„Nevladine organizacije tvrde da mi ne vidimo žene i decu među migrantima, jer su oni zaključani u kampovima i ne izlaze napolje, prvo kako možemo da im verujemo da su stvarno žene u tim kampovima niko ne sme da uđe unutra.
To znači da je šerijatsko pravo iznad Ustava Srbije, radnici komesarijata moraju da intervenišu ukoliko vide da neko ne da ženi da izađe na ulicu, moraju da edukuju te žene da niko ne može da ih zaključava, da ovde važe propisi Republike Srbije po kojima žena nije vlasništvo muškarca“ upozorava Pilipović.

Na pitanje voditelja Nemanje Petrovića, zbog čega svi politički akteri koji tvrde da se bore za rodnu ravnopravnost i ravnopravnost polova, ostaju nemi na maltretiranje žena u kampovima, Pilipović je naglasio da njihova tišina potvrđuje da oni nisu borci za ljudska prava, već biznismeni koji u migraciji vide profit.

„Da oni zaista brinu o tim migrantima, rekli bi ovo ne može ovako. Vi imate vaše običaje, ali onog trenutka kada ste kročili na teritoriju Srbije ovde važe isključivo naši zakoni i žena imaju pravo da se šetaju ulicom bez dozvole muškarca“.

Zanimljivo je da poverenik za ravnopravnost neće da se oglasio kada je čuo te vesti, nikom ne smeta. Feminističke organizacije nisu otišle ispred kampova da prave protest i da stave transparetn STOP seksizmu. Sada im je diskriminacija žena normalna, kažu oni imaju drugačiju kulturu i oni su različiti od nas. Srbiji ne treba takva različitost – naglasio je gost Saslušanja.

Ukoliko se migrantima ne sviđaju prava koja je Srbija dala ženama, neka odu da budu azilanti u nekim drugim islamskim zemljama, tamo možete da uživate u svom načinu života – podvukao je Dragan Pilipović.