Izbor UrednikaTopVesti

Plan Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard ne bi podržalo 57 odsto, a podržalo 23 odsto ispitanika

Da Kosovo nije izgubljeno smatra 46 odsto građana Srbije, njih 42 smatra da jeste, dok je 12 odsto neodlučnih, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove objavljeno danas.

Istraživanje koje je Institut uradio u saradnji sa istraživačkom kućom „Ninamedia“, pokazalo je da bi, ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv – 66 odsto, devet odsto bi glasalo za, 14 ne bi izašlo na glasanje, a 11 odsto ne zna kako bi glasalo.

Pokazalo se i da 53 odsto ispitanika smatra da aktuelna Vlada neće priznati nezavisnost Kosova, dok njih 27 odsto smatra da hoće, prenosi Tanjug.

Takođe, stav da Vlada neće priznati Kosovo u većoj meri zastupaju ispitanici stariji od 45 godina, stanovnici Južne i Istočne Srbije i vangradskih naselja, dok se sa porastom nivoa obrazovanja smanjuje broj ispitanika koji smatraju da ova Vlada neće priznati Kosovo.

Skoro polovina ispitanih, njih 46 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38 odsto smatra da jeste moguće, a 16 odsto građana navodi da ne zna da odgovor.

Plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard ne bi podržalo 57 odsto, dok bi taj plan podržalo 23 odsto ispitanika, a zanimljivo je da su oni koji ne bi podržali taj plan pretežno muškarci, do 45 godina starosti i stanovnici gradskih sredina.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 6. do 12. marta na uzorku od 1.203 ispitanika.

izvor: sputniknews.com