Izbor UrednikaZivot i Stil

Pljunuo učiteljici u kafu, dobio ŠAMARČINU od njene ćerke

Učenik jedne osnovne škole u Podgorici dobio je ukor jer je nastavnici pljunuo u kafu, što je snimljeno telefonom i objavljeno na društvenim mrežama. Situacija je dodatno eskalirala kada je njena ćerka fizički nasrnula na učenika i ošamarila ga.

Zamenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković navela je da se učenik neprimereno poneo prema nastavnici.

“Situaciju je dodatno usložilo snimanje i objavljivanje na društvenim mrežama čime se dovodi u pitanje profesionalni i lični integritet same profesorke. Ali je nemoguće zaobići pitanje iz kojeg razloga i po kojim pravilima struke, nastavnog programa i kućnog reda škole učenik za vreme nastave boravi van učionice i donosi kafu profesorki”, primećuje Mijušković.
Ističe i da se ovo pitanje nije razmatralo ni u jednom koraku koji je uprava škole po hitnom postupku sprovela u vezi sa spornim događajem.

Učenik je zbog ovoga prvobitno bio isključen iz škole, ali je ta odluka ukinuta, pa mu je izrečen ukor, prenosi CDM.

“Profesorkina ćerka je potom fizički nasrnula na učenika. Iako je ovaj napad prijavljen upravi škole, problemom se niko nije bavio, a isti je prijavljen policiji i procesuiran sudskim putem. Iako je u pitanju izolovan slučaj između ova dva učenika, Zaštitnik podseća da vršnjačko nasilje često počinje u školi ili kulminira u njoj, ali smo svedoci a nasilje među i nad decom uveliko izlazi iz okvira školskog dvorišta”, rekla je Mijušković.

Ona je, takođe, zabrinuta zbog stava prosvetnog radnika-profesorke.

“Naime, u obraćanju kojim se profesorka, obratila Zaštitniku je između ostalog navedeno da je učenik imao visoku ocenu iz nastavnog predmeta i da bi bilo logično da ukoliko ga je navodno omalovažavala i vređala da ga je i ocenom kaznila i potcenila. Podsećamo da se ocenom potvrđuje/ocenjuje stečeno i pokazano znanje učenika iz nastavnog predmeta, te da ocene nisu sredstvo kazne ili nagrade za učenika tj. ponašanje učenika, već su ti mehanizmi predviđeni na drugi način”, navodi Mijuškovićeva.